Mit szeretne a gázkereskedő? Vajon megadja neki ezt Győr?

közgyűlés
Győr |

A gazdasági és tulajdonosi bizottság tegnapi ülése után beszámoltunk arról, hogy a földgázkereskedő cég, amelytől Győr az idei évre (2021. október – 2022. szeptember) a gázt vásárolta, az elszabadult tőzsdei árak miatt módosítaná a szerződést, mert így ő már rosszul jön ki a megállapodásból. Mit is akar pontosan a cég? Mi az a négyes pont, amelybe Győr lehet, hogy belemegy? S mi van, ha valóban kiszáll a kereskedő a  szerződésből? Megmagyarázzuk.  

A Győr-Szol földgázellátását 2014. július 1-jétől a Global NRG Zrt. biztosítja. „Ő” tehát a kereskedő, amellyel szerződést kötött a városi cég tavaly, azelőtt, s idén is. Az idei gázévre szóló megállapodás június végén írták alá, a földgázárak a világban ezt követően szabadultak el. A kereskedő egyrészt azt szeretné, hogy visszamenőlegesen módosítsák a szerződést 2021. április 1-jétől 2021. szeptember 30-ig. Erre a legkevésbé kapható a Győr-Szol tulajdonosa, tehát a város. Nagyjából 400 millió forintot jelent ez az összeg.  

A második tétel az idei szerződés módosítása. Azt szeretné elérni (a többi mellett), hogy ne évi, hanem havi elszámolás legyen, s ha az adott hónapban a földgázfelhasználás 15 százaléknál nagyobb mértékben meghaladja a szerződésben foglaltakat, akkor 25 százalékos felárat kelljen fizetni. A korábbi szerződés éves fogyasztással számolt, 30 százalékos plusz/mínusz eltérést ráadásul engedélyezett. Az új feltétel a havi elszámolásnál nulla toleranciasávot enged, tehát a különbség azonnal látszik, s azt piaci áron kell kifizetni. S bár nagyon nehéz kiszámolni, hogy mennyi pluszkiadást hozhat ez a szezon, 500 millió forint körüli plusszal számolnak így a szakemberek.  

Négy lehetséges verziót tárgyal ma délután a közgyűlés.  

  • Az elsőnél az önkormányzat nem engedi sem a lejárt, sem a mostani szerződés módosítását.  
  • A másodiknál elfogadja a kereskedő mindkét feltételét.  
  • A harmadiknál nem engedi visszamenőlegesen a szerződésmódosítást, de hozzájárul ahhoz, hogy a mintegy 400 millió forintos kereskedői igényt a 2021/2022-es szerződésben kompenzálják.  
  • A negyedik pontnál pedig nem engedélyezi a már lejárt, 2020/2021-es szerződés módosítását, de hajlandó tárgyalni a jelenleg érvényesről. Például a többletfelhasználás piaci áron való kifizetéséről, emellett az úgynevezett volatilitási pódíjról (ez a szerződéses és az osztrák tőzsdei ár eltérése), illetve a kiegyensúlyozotlansági pótdíjról. Ez utóbbi akkor fizetendő, ha az előző napi nominálás és a tényleges fogyasztás közötti különbség 12 százaléknál nagyobb mértékben tér el. (A hétfői bizottsági ülés után úgy tűnt, erre van a legnagyobb hajlandóság.)  

Ez elég lesz-e a kereskedőnek? Nem tudni, ugyanis csak a feltételeinek a felét teljesíti így a város, a 400 milliós első igényét nem. Az biztos, hogy a rendkívüli közgyűlést délután kettőre hívták össze, azt követően pedig – már a tulajdonosi döntés ismeretében – aznap délután ül le a Győr-Szol vezetése tárgyalni a Global NRG Zrt-vel. Itt eldől, hogy a kereskedő a fenyegetését beváltja-e?  

Mi lesz, ha valóban kiszáll a szerződésből a Global NRG? Nem lesz fűtés 25 ezer győri otthonban? Nem, ez nem következik be. Ha a kereskedő megszünteti a Győr-Szol számára a földgázellátást, akkor a győri társaságnak hét napja van új szerződő partnert találni. Addig vételezhet gázt a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tartalékából. Ha nem talál 7 napon belül kereskedőt, visszavonják a Győr-Szol távhőtermelői és távhőszolgáltatói engedélyét, és újat jelölnek ki. Ez az állam lesz, a Győr-Szolnak viszont át kell adnia a tevékenységhez szükséges adatokat és eszközöket. Meleg tehát lesz a lakásokban, de azt már nem a Győr-Szol eddig gazdaságosan és jól működő üzletága adja. Nem éri meg a falon túlmenni, ugyanis a gázt így már az új piaci áron kell megvenni, ami sokkal több annál, mint amiről a Globallal a nyáron megegyeztek. Számítások szerint már nem 500 millióról, hanem mintegy 5 milliárd forintról beszélünk.  

A közgyűlésnek tehát ebben a helyzetben kell bölcsnek lennie.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?