Győr

Gáz van: a földgázkereskedő ki akar szállni a Győrrel kötött szerződésből

Győr | Az elszabadul földgázár miatt a kereskedő módosítaná a nyáron kötött szerződését a Győr-Szollal. Ha nem sikerül megállapodni, megkeresi a lehetőségét annak, hogy kiszálljon ebből a szerződésből. Ez volt a felütése és a tétje a gazdasági és tulajdonosi bizottság ülésén a képviselők elé letett napirendi pontnak. S erről kell döntenie a közgyűlésnek is kedden. Végső esetben akár ötmilliárd forint forog kockán.
author
Sudár Ágnes

2021. december 6. 16:16

Bizottsági ülés
Rendkívüli ülés a gazdasági bizottságban - Fotó: Sudár Ágnes

A gázár kavarta fel az állóvizet, nem is kicsit. Mindezt Prédl Antal, a Győr-Szol elnök-vezérigazgatója tárta fel hétfőn a bizottság előtt. A lényeg: a városi cég jó időben szerződést kötött egy kereskedővel, akitől a gázt vásárolja az idei „gázévre” is, vagyis 2021. október 1-jétől 2022. szeptember 30-ig. A kereskedő azonban a földgáz elszabadult tőzsdei áraira (ami ténykérdés) hivatkozva ezt a szerződést most módosítani kívánja. Ezt jelezte is a Győr-Szol vezérkarara felé, leültek tárgyalni, s a kereskedő két tételt tett le az asztalra. Részben szerette volna a már lejárt (2020-2021-re szóló) szerződés során őt ért veszteséget/kiesett bevételt valahogy visszakapni. Másrészt pedig a nyáron kötött szerződést akarta módosítani, a gázárat „az új piaci árakhoz igazítani”. Egy „bibi” van: élő szerződés köti a feleket, tehát a Győr-Szol, illetve közvetve Győr mondhatja akár azt, hogy kérem, mi már megállapodtunk az árakról. A tét nem kicsi, ugyanis a kereskedő – látva, hogy a feltételeit elsőre nem fogadta el a megrendelő – kilátásba helyezte, hogy „megnézi, hogyan lehetne ebből a szerződésből kihátrálni”.  

Ez azt jelentené, hogy elvben december 1-jétől nem ő szolgáltatja a gázt – ebben az esetben hét napja van Győrnek új kereskedőt találni, akitől nyilván már a mostani piaci áron venné meg a földgázt. Nem kicsi a tét: egyrészt 25 ezer győri lakásban van távfűtés, másrészt ha a piaci áron vásárol a Győr-Szol, akkor akár 5 milliárd forintos költséget is jelenthet ez. Ha „csak” a különbséget fizeti a kereskedőnek, akkor nagyjából 500 millió forintról beszélünk, de ez is lehet sokkal több, mert az időjárás kiszámíthatatlan. Ami kikezdhetetlen tény: pluszköltség lesz, amelyről már a tulajdonosnak (Győrnek) kell döntenie. Ezért volt tehát a rendkívüli ülés a gazdasági bizottságban hétfőn, majd pedig kedden a rendkívüli közgyűlés is.  

Szakmai kérdések sorát kapta Milanovich László, a hőszolgáltató üzletág vezetője, a lényeget foglaljuk össze: a kereskedő olyan módosítást szeretne, amely a korábbi éves elszámolást havira módosítja és a tervezettől való legkisebb fogyasztási eltérésért is benyújtja a számlát – piaci elszámolás szerint. Tény, hogy a nyáron kötött szerződés jóval kedvezőbb a városnak (a Győr-Szolnak), de hiába köti az ebet a karóhoz, mint megrendelő, ha a kereskedő fogja magát és tényleg kilép a szerződésből. Ezt kellett tehát eldöntenie a tulajdonosi bizottságnak: a kisebb rosszat elfogadja vagy rendíthetetlen marad a kereskedővel. „Mi végig együttműködő magatartást tanúsítottunk” – mondta Prédl Antal, vagyis „megoldást kerestünk, de az eredeti szerződés megtartásával”. Viszont „semmi garancia nincs arra, hogy ha most szerződést módosítunk, akkor év közben nem áll elő egy újabb módosítási kérelemmel”. 

Győr még meg tudja tenni, hogy nem a lakossági fogyasztókra hárítja a piaci árat, de a kisebb városok, falvak ezt hogyan teszik meg? S ami pénzt most emiatt elveszünk Győr költségvetéséből, azt honnan csoportosítjuk át? Az utakból vesszük el? – kérdezte Balla Jenő bizottsági tag, önkormányzati képviselő. Az ellenzéki oldalról (Kun Andrástól) jöttek még a kérdések: Mikor kötöttük a szerződést (a válasz: június 28-án) és mikor kezdeményezte annak módosítását a partnerünk? Már a nyáron látszott, hogy ez „hiperirreális” szerződés, „mi a francnak ment bele a szerződő partner”? Lenne lehetőség olajra átállni? (Már nem.) Ha havi elszámolásra kell átállni, s a kereskedő nulla toleranciát enged, tehát a legkisebb túllépést is azonnal leszámlázza, akkor az új – módosított – szerződésben nem lehet úgy megsaccolni a havi fogyasztást, hogy a mi kárunkat a lehető legkisebbre csökkentsük? (A havi számokat nem lehet csak úgy átírni.) 

Hajtó Péter (Fidesz-KDNP) szerint „több mint felháborító, hogy egy cég falhoz állít egy várost”, de hangsúlyozta: a legnagyobb baj az lenne, ha nem lenne szerződés. Mert akkor az állam szolgáltatná a gázt, de a piaci árat kellene megfizetnie a Győr-Szolnak. „Hiába van jó szerződésünk, a célunk most a veszteség minimalizálása” – szögezte le Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz-KDNP), aki részt vett az ülésen.  Hajtó a napirendi pont négyes lehetőségét tartotta elfogadhatónak. Az alpolgármester is. De mit takar ez? Azt, hogy visszamenőlegesen nem fizetünk, de az idei árakról lehet tárgyalni, vagyis a szerződést módosítani.  

A Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) vezette bizottság végül nem szűkítette a lehetőségeket, tehát mind a négy javaslatot alkalmasnak tartja a közgyűlés elé vinni. A rendkívüli közgyűlés döntésének értelmében aztán leül – még kedden – tárgyalni a Győr-Szol a kereskedővel.  

Folytatás holnap. 

Mikulás a bizottságban
Mikulásra meglepetés a bizottsági elnöktől - Fotó: Sudár Ágnes 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
TIS

Javul az önkormányzatok átláthatósága

Štefan Harabin
Frissítve

A NAKA őrizetbe vette Harabint

Magdalena Andersson
Frissítve

Hivatalos: Svédország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Roman Mikulec

Mikulec: Hagyjanak fel a nyilvánosság félrevezetésével a politikusok

Gazprom tasr

Nem rendelt tranzitkapacitásokat a Gazprom Nagykaposon keresztül

Veronika Remišová
Frissítve

Remišová: Elfogadhatatlan a rendőrség miatt összehívni a biztonsági tanácsot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.