Idősotthonok épülhetnének a tarjánpusztai óriástartályokra

idősotthon
Tarjánpuszta |

Jól haladnak Tarjánpusztán a tárgyalások, a mostani állás szerint nyugdíjas otthon lehet a festő környezetben elterülő területen, ahol valaha az állami olajtartalékot tárolták: összesen 40 millió liternyi gázolajat. A kiürített és megtisztított tartályokat 2002-ben vette meg Tarjánpuszta, s addig dédelgette álmát, amíg a kereslet elérte a Győrtől 30 kilométerre fekvő falut.

Jövőre lesz 20 éves az álom, amely 20 olajtartályra épült Tarjánpusztán. Már maga a megálmodó, Kálmán Józsefné sem mindig bízhatott benne, de az elmúlt években a megyeszékhely közvetlen körzetén túl is felpezsdült az ingatlanpiac és egyre élénkebb érdeklődés övezi az olajtartályokat, ahogy a falut is. Az elmúlt években sorban vásárolták beköltöző családok az olcsónak számító önkormányzati telkeket a szép környezetben – tudjuk meg a jelenlegi polgármestertől, Dobosné Jukli Anikótól.  

Kálmán Józsefné felidézte: 1972-ben még kislány volt, amikor megjelentek az állam gépei és felépült a 20 darab óriási tartály a falu fölé magasodó dombon. Légi felvételen jól látszik: minden egyes kör 23 méter átmérőjű, alapterületük tehát 415 négyzetméter, s egyenként 2 millió gázolajat tárolt bennük az álam. Nem volt szaga, és szerencsére soha nem is szivárgott, de mindegyik mellett ott van ma is az elektromos kivezetés, amiről vész esetén a szivattyút  működtették volna. A talaj agyagos, épp azért választotta az állam a területet, mert az olaj nem terült volna szét túl gyorsan, ha baj történik. 

idősotthon

Kálmán Józsefné öt cikluson át volt polgármester, s egyedül ő látott először fantáziát a tartályokban. Nem titok, éppen azért készíttetett látványtervet, hogy az érdeklődők is maguk elé tudják képzelni a körpanorámás lakóházakat. Egy-egy ilyen házban 8-12 lakás férne el, összesen 240. A garázs felett két lakószintet képzeltek – az egyik már tetőtér, ami a meglévő köröket fedné. Belül saját udvaruk lenne a házaknak, amelyek egymástól 30-40 méterre állhatnak, s terep eléggé lejt ahhoz, hogy ne takarják el egymást.  

Az állami TIG Kht.-től megvásárolták a megtisztított területet, a téglahengerekben lévő acéltartályokat az önkormányzat eladta, s a nem kevesebb, mint 1 millió 287 ezer kilónyi acélból befolyt majdnem 30 millió forintot a hitel törlesztésére fordította. Egy vállalkozó területet kapott a kamatok kifizetéséért cserébe, így az önkormányzat a pénzénél volt.  

Kálmán Józsefné elárulta: a falu költségvetésének hatszorosát tette ki 19 éve a vételár: a 140 millió forint, amit az agrárminisztérium hirdetménye láttán végül letettek. Az önkormányzat azért csapott le a területre, hogy később beleszólhasson, mi épül a polgármesteri hivataltól 300 méterre fekvő ingatlanon. Hozzátette: ez speciális terület, nem lehet részenként eladni a 20 tartály házát. Jelen állapotukban balesetveszélyesek lennének, ha valaki melléjük költözne, másrészt a közművek, az utak behálózzák a 400 méteren elnyúló fás parkot. 

A bérlakásprogram 2006-ban megszűnt, így az erre épülő eredeti elképzelést el kellett engedni, viszont a jelenlegi polgármester, Dobosné Jukli Anikó az idősotthonban is látott lehetőséget a különleges panorámájú és oxigéndús levegőjű környezetben.  

Elődje, a projektet most is személyesen segítő Kálmán Józsefné a Győri Új Szónak elmondta: ebbe az irányba haladnak a tárgyalások, egy igen komoly érdeklődőnek bizonyuló befektetővel. Konkrétumot most nem lenne szerencsés mondani – tette hozzá -, de a mai állás szerint a legvalószínűbb, hogy idősotthonok építésére kapna lehetőséget a beruházó. 

idősotthon
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?