Az iparkamara győri elnöke szerint (is) Bécs és Pozsony hatalmas elszívó erő

Péntek-Pintér Imre
Győr-Moson-Sopron/Pozsony |

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke erről a Világgazdaságnak adott interjújában beszélt.  

A kamarai elnököt nemcsak a munkaerőhiányról kérdezték, hanem a többi mellett arról, hogy elérte-e már a megye teljesítménye a pandémia előtti szintet, miként érinti a megyei vállalkozásokat az infláció, a háború, az emelkedő kamatok, az árstopok versenyképességi előnyt jelentenek-e, vannak-e jelentős megyei beruházások, milyennek látja a jövőt?  

A munkaerőhelyzetnél Ausztria elszívó ereje volt a kérdés, a válasz azonban Pozsonyt is érintette:  

„A statisztikák szerint Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a foglalkoztatottak aránya, a munkaerőhiány régóta égető probléma. Az utóbbi egy-másfél évben azt tapasztalhatjuk: drasztikusan romlott emiatt a vállalkozók hangulata, szinte kezelhetetlennek, kilátástalannak érzik a helyzetet. Ehhez hozzájárul azt a jelenség, hogy a munkavállalók, felismerve előnyös pozícióikat, esetenként aránytalanul magas bérkövevetelésekkel állnak elő, amit a cégek nem tudnak kitermelni. A megye gazdasági szereplőinek a foglalkoztatási problémák okozzák az egyik legtöbb gondot. Az itt működő cégek már nemcsak Béccsel, Burgenlanddal, hanem a pozsonyi régióval  is versenyeznek, hogy itthon tartsák a dolgozóikat. Ugyanis a magyar vállalkozások átlagosan a burgenlandi jövedelmeknek az 55 százalékát, a bécsieknek a 28 százalékát, a szlovákiai pozsonyi régió béreinek 51 százalékát képesek fizetni. A GDP-t tekintve a burgenlandi régió teljesítményének a 44 százalékát, a pozsonyinak a 28 százalékát tudjuk itt megtermelni. Hozzáteszem, tíz éve még a pozsonyi terület által megtermelt GDP 61 százalékát állítottuk elő, ez ment le mára 28 százalékra. Pozsony óriásit lépett előre. Nekünk is változtatnunk kell, ha meg akarjuk tartani a szakképzett munkaerőt. Változtatni pedig csak akkor tudunk, ha javul a hatékonyság, és magasabb lesz a hozzáadott érték.” 

A teljes cikk elolvasható itt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?