Virágzik az európai feketepiac

Pozsony | Minden tizedik európai elismeri, hogy vásárolt nem legális árut, kisebb arányban pedig azt is, hogy úgy kapott fizetést, hogy azután nem fizette meg a közterheket munkáltatója – derül ki a 28 uniós tagállamra kiterjedő Eurobarométer felmérésből, amely szerint Szlovákiában leginkább a házfelújítások és az autószerelés esetében dívik a feketemunka.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. március 26. 11:56

A válaszadók 11%-a beismerte, hogy az elmúlt év során vásárolt olyan árut vagy vett igénybe olyan szolgáltatást, amelyhez be nem jelentett munkavégzés kapcsolódik, míg 4%-uk nyilatkozott úgy, hogy munkájáért be nem jelentett fizetésben részesült. A válaszadók 60%-a a be nem jelentett áruk vagy szolgáltatások vásárlásának fő indokaként az alacsonyabb árakat jelölte meg, míg 22%-uk említette, hogy ezt baráti segítségből tette.
 
A most közzétett elemzés szerint az európaiak évente átlagosan 200 eurót költenek be nem jelentett árura vagy szolgáltatásokra, míg a be nem jelentett munkát végzők évente átlagosan 300 eurót keresnek így. A ház körüli javítások és felújítások (29%), az autószerelés (22%), a takarítás (15%) és az élelmezés (12%) tartoznak a leggyakrabban előforduló, be nem jelentett áruk és szolgáltatások közé. Az európaiak elsősorban a ház körüli javítások és felújítások (19%), a kertészet (14%), a takarítás (13%) és a gyermekfelügyelet (12%) területén végeznek be nem jelentett munkát. A ház körüli javítások és az autószerelés esetében Szlovákia uniós rekordernek számít, itt ugyanis a megkérdezettek 53%-a vallotta be, hogy a házfelújításnál igénybe veszi a feketemunkát, az autószerelés esetében ugyanezt a 39 százalékuk ismerte el.
 
A felmérés során feltárt problémákra az Európai Bizottság áprilisi javaslata kínál megoldást, ez olyan európai platform létrehozását indítványozza, amely a be nem jelentett munkavégzés megelőzésével és visszaszorításával foglalkozik. (mi, SITA)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.