Gazdaság

Uniós támogatások nélkül veszteséges lenne a mezőgazdaság

Pozsony | A mezőgazdaságban egyre kevesebben dolgoznak, az agrártermelők többsége pedig csak az uniós támogatásoknak köszönhetően könyvelhet el nyereséget – derül ki az Agrár- és Élelmiszergazdasági Kutatóintézet (VÚEPP) legfrissebb ágazati felméréséből.
Susla Béla

2019. július 11. 14:53

„A szlovák mezőgazdaság az előzetes adatok szerint tavaly 99,5 millió euró adózás előtti nyereséget halmozott fel, ami azonban 19,8 millió euróval, azaz 16,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál” – áll a most kiadott felmérésből, amely szakmai körökben Zöld jelentés néven ismert. A VÚEPP szerint a tavalyi eredményt nagyban befolyásolta az agrártermékek drágulása, ami visszatükröződött az emelkedő árbevételeken. „A VÚEPP szerint tavaly az agrárcégek 76,7 százaléka volt nyereséges, ami az előző évhez képest csaknem 5 százalékos növekedésnek felel meg” – nyilatkozta Juraj Huba agrárgazdasági szakértő. A kereskedelmi társaságok 75,7, a mezőgazdasági szövetkezetek 66,7 százaléka volt nyereséges.

A legnagyobb nyereséget a Dunaszerdahelyi, a Szenci, a Vágsellyei és a Garamszentkereszti járás agrárvállalatai érték el, ezekben egy hektár átlagában a nyereség értéke meghaladta a 200 eurót.

Ezzel szemben a legkomolyabb veszteséget Pozsony III. és IV. járásában, valamint a Szakolcai, az Illavai, a Nagyrőcei, a Rozsnyói valamint a Homonnai járásban gazdálkodók könyvelhették el, ahol egy hektárra vetítve átlagosan 50–100 euró volt a veszteség, Pozsony jelzett részeiben pedig a 100 eurót is meghaladta.

„A magángazdák esetében a tavalyi gazdálkodást nagymértékben befolyásolta, hogy a termelők mekkora területen gazdálkodtak. A gazdák döntő többsége – 83 százaléka – nyereséggel zárta az elmúlt évet. Egy-hektárnyi területen csaknem 60 euró volt a nyereség” – mutatott rá Huba. Huba szerint azonban arról sem szabadna megfeledkeznünk, hogy ha nem részesültek volna különböző támogatásokban az agrártermelők, akkor a jelentős részük veszteséggel zárta volna az évet. Az anyagi támogatásoknak csaknem a 75 százaléka egyébként uniós forrásokból származott. 2018-ban az előző évihez képest a szlovákiai agrártámogatások értéke 100 millió euróval, 776 millióról 876 millió euróra nőtt.

„Elgondolkodtató, hogy 2017-hez viszonyítva ismét csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma, ezúttal 9,3 százalékkal, így jelenleg már csak 44 ezer dolgozót tart nyilván az agrárium. A szlovákiai dolgozóknak ez csupán az 1,7 százaléka”

– hangsúlyozta Juraj Huba. Ugyancsak elgondolkodtató az ágazatban kimutatott átlagkereset. Ez tavaly 763 euró volt, ami az előző évihez képest 34 eurós, azaz 4,7%-os növekedést jelent. Az agrártermelők átlagkeresete mindössze 75 százaléka az országos átlagbérnek. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?