Gazdaság
Peter Pellegrini  - SITA-felvétel

Szlovákia stratégiát dolgoz ki a 2030-ig tartó mezőgazdasági fejlődésről

TASR

2018. május 16. 08:08

Pozsony | Szlovákia stratégiát dolgoz ki arról, milyen módon kellene fejlődnie a szlovák mezőgazdaságnak 2030-ig. Ebben egyezett meg kedden Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő és Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi miniszter a Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács képviselőivel.

Pellegrini elmondta: céljuk az, hogy olyan dokumentumot fogadjanak el, melyet követni fognak a jövőbeli kormányok is, függetlenül attól, milyen politikai pártokból tevődnek majd össze.
     

Matečná hozzátette: a stratégiai dokumentum elkészítésében részt fog venni a földművelésügyi minisztérium összes intézetével együtt, a Mezőgazdasági Politikai Intézet, illetve a Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács képviselői is.
     

„Meg kell állapítanunk, hol tart ma a szlovák mezőgazdaság, és hogy hol szeretnénk tartani 30 év múlva” – jelentette ki Matečná, hozzáfűzve: Szlovákiának szüksége van a jövőképre, illetve a „mérhető”, nyomon követhető és ellenőrizhető célokra.
     

A stratégiai dokumentum elfogadásának szándékát a Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács képviselői is értékelték, megemlítve, hogy már régóta hangoztatták egy ilyen program szükségességét.
     

Pellegrini szerdán elmondta: a kormány harcolni fog azért, hogy a szlovák gazdáknak fizetett támogatások gyorsabban közelítsék meg a nyugat-európai szintet. A terv szerint a közvetlen támogatások összege a közeljövőben eléri a régi EU-tagországokban szokásos szint 90%-át. Jelenleg ez az arány 78%. „Szeretnénk ugyanakkor, ha ez gyorsabban történne” – tette hozzá a kormányfő.  
     

Pellegrini arról is tájékoztatott, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja a gazdák kétpilléres finanszírozását. Ez azt jelenti, hogy több támogatásra számíthatnak az aktív gazdák, akik állattenyésztéssel és növénytermesztéssel is foglalkoznak. A kormányfő a szárazságok következményeinek mérsékléséről is beszélt a termelőkkel, a lehetséges megoldásokként az öntözőberendezésekbe való beruházás, illetve az öntözőcsatornák felújítása merült fel.
     

Pellegrini elmondta: tiszteletben tartja a gazdák követelését, akik a 2018-asnál jelentősebb állami segítséget várnak. Hozzátette: támogatni fogja Matečnát, hogy a koalíciós tanács tárgyalásain sikerüljön elérnie, hogy a 2019-es prioritások közé felvegyék a gazdáknak nyújtott közvetlen állami támogatást is. A miniszterelnök annak a kívánságának is hangot adott, hogy nagyobb figyelem irányuljon az élelmiszeriparra.

2018. május 14. 16:02

Aggódhatnak a gazdák: idén is nagy a szárazság
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk