Gazdaság

Súlyos veszélyeket rejt a felelőtlen eladósodás

Pozsony | A felelőtlen hiteligénylés miatt rengeteg szlovákiai család képtelen kielégíteni a legalapvetőbb szükségleteit is – figyelmeztet az adósságbehajtással foglalkozó KRUK Csehország és Szlovákia Kft. a most közzétett felmérésében.
Molnár Iván

2018. november 19. 13:47

„A fizetési határidő lejárta utáni tartozást felhalmozó családok csaknem tizedének súlyos létfenntartási gondjai vannak, vagyis a legalapvetőbb élelmiszerekre sem jut pénze. További 16 százalékuk csak a legolcsóbb és legszükségesebb élelmiszereket és ruházatot képes megvásárolni” – nyilatkozta Jana Žaludová, a KRUK szóvivője. A társaság legfrissebb elemzése szerint az adósságot felhalmozó szlovákiai háztartások több mint ötöde a havi bevételeinél is nagyobb összeggel tartozik. Hogy a helyzet valóban kormoly, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a megkérdezett családok 27 százaléka azt sem tudja, pontosan mekkora összeggel tartozik, miközben a hitelt többnyire olyan fogyasztási cikkek vásárlására vették fel, amelyekre egyébként nem is lett volna szükségük.

Az adósság az esetek jelentős részében a családon belüli kapcsolatokra is hatással van.

„Felmérésünk szerint a felhalmozott adóssággal kapcsolatos gondok súlyos családi konfliktusokhoz vezetnek. Gyakori esetnek számít ugyanis, hogy a házaspárok egyike a partnere tudta nélkül vesz fel hitelt olyasmire, amire a családnak nincs is szüksége, ami néha már csak akkor derül ki, amikor végrehajtással fenyegetik meg a családot” – tette hozzá Žaludová. Szerinte a KRUK felmérésében részt vevők több mint negyede vallotta be, hogy az adósság miatt havonta legalább egyszer súlyos veszekedésre kerül sor a családjukban. „A legtöbb ilyen konfliktusra a fiatal házaspárok és a sokgyermekes családok esetében kerül sor” – mondta Žaludová. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?