Gazdaság

Sokat várnak a borászok az idei évjárattól

Kürt//Nyitra/Kistapolcsány | Sokáig fogják emlegetni a 2012-es évet a borkedvelők, állítják a hazai borászok. Bár a kevés eső miatt kevesebb szőlő termett, mint a korábbi években, a minőségi borok színvonala a sok napsütés miatt kifogástalannak ígérkezik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. október 5. 16:21

A 2011-es sem volt rossz évjárat, az idei viszont sokkal kiegyensúlyozottabb, állítja Sütő Zsolt, egy kürti borászat vezetője. „A fehérborokat magas cukor és extrakttartalom jellemzi majd, és a tavalyiaknál rendezettebb savak. Várhatóan fejlődésük is kiegyensúlyozottan halad majd” – magyarázta kérdésünkre a borász. 

Kevesebb, de jobb 
A nagyobb borüzemek az alacsony terméshozamra panaszkodnak. A kevés eső miatt ugyanis a leszüretelt szőlőmennyiség csupán 60–70 százaléka a tavalyinak, és a szőlőszemek is kisebbek. „Kevesebb mustot tudunk kipréselni adott szőlőmennyiségből, mint tavaly” – mondta Jozef Adamovič, a Víno Nitra gyártási igazgatója. A probléma egésze Európát érinti – tette hozzá. Véleménye szerint a hosszú, meleg ősz miatt egyes borfajtákból hiányozni fognak a savak. 
A minőségibor-termelőket a szőlőtermés bősége kevésbé érinti, ugyanis évente meghatározott tőketerheléssel dolgoznak, vagyis korlátozzák a termést, hogy koncentráltabb ízeket kapjanak. „Nálunk a tőkéken nagyjából mindig ugyanannyi szőlő van” – jegyzi meg Sütő Zsolt. Pontosabbat egyelőre csak a fehérborok kapcsán tud nyilatkozni, a kékszőlő (például a Kékfrankos, a Szentlőrinci és az Alibernet) még a tőkéken van. „Kóstolásra már érződnek ezekben is a karakteres savak” – magyarázza. Szerinte hosszú életű borok lesznek az idei kék fajtákból. A legtöbbet a hazai nemesítésű, szintén kék Dunaj fajtától várja. „Ezt 28-as cukorfokkal szedtük. Lekváros, dzsemes ízvilágra számítok, nagyon izgalmas tétel lesz a Dunaj” – árulta el. Nagy valószínűséggel aszú jellegű bort is tudnak készíteni – teszi hozzá. 
 
Az utóbbi évek legjobbja 
Az esős 2010-es év után a 2011-es borokat a szakértők nagyon pozitívan értékelték. Az idei nagyon hasonló lesz ehhez, állapítja meg Samuel Waldner, a kistapolcsányi borászat marketingigazgatója. „Eshetett volna egy kicsivel több, de sajnos a természetet nem lehet szabályozni” – mondja Waldner. Az idei fehérboroknál telt és gyümölcsös ízekre számít. A rosé fajtáknál szerinte leáldozott az a kirobbanóan nagy kereslet, ami az utóbbi éveket jellemezte. „Telítetté vált a piac” – tette hozzá. Véleménye szerint a szlovákiai borfogyasztók egyre hozzáértőbbek és egyre inkább értékelik a minőségi borokat. 2009 őszén a borászok az évszázad évjáratáról beszéltek az az évi termés kapcsán. Az idei borok túlszárnyalhatják azt is – véli Sütő Zsolt. „Az én értékrendem szerint harmonikusabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnik. A 2009-esnél és a 2011-esnél is jobbra tippelem” – vélekedik a kürti borász. 
A palackozott újborok az első novemberi hétfőn kerülhetnek az üzletek polcaira – azért nem korábban, mert így rendelkezik a törvény.  (TASR, vps)
Önnek ajánljuk

Kizárhatja a Fideszt az Európai Néppárt

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Éjfélig váratta a pozsonyi közénséget Nicki Minaj, majd közölte: a koncert elmarad

Trump megkapta a legrosszabb színésznek járó díjat

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

VIDEÓ: Lerombolták Escobar volt drogbáró házát, elég volt a narkótúrákból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?