Romlott a versenyképességünk

Pozsony |

<p>A Fico-kabinet intézkedései miatt jelentős mértékben romlott Szlovákia versenyképessége &ndash; derül ki a Világbank Doing Business felméréséből. A most közzétett világranglistán Szlovákia hat helyet esett vissza, ami elsősorban a cégalapítással kapcsolatos adminisztratív terhek növekedésével magyarázható.</p>

A Világbank Doing Business felmérése azt vizsgálja, melyek azok a tényezők egy országban, amelyek a vállalkozások működését elősegítik és melyek azok, amelyek hátráltatják. Elsősorban azt mérik fel, hogy mennyire nehéz egy vállalkozást indítani az adott országban, milyen nehéz építési engedélyeket szerezni, jelent-e problémát az elektromossághoz jutás, okoz-e fennakadást egy tulajdon bejegyezése, mennyire nehéz hitelhez jutni, vagy hogyan védik a befektetőket. A Doing Business 2014 adatai 2013. június 1-jei állapotot tükröznek. A 189 országot tartalmazó lista első öt helyezettje stabilan tartja magát, továbbra is Szingapúrban van a vállalkozásoknak a legjobb dolga, de Hongkongban, Új-Zélandon és az USA-ban sincsen túl sok hátráltató tényező. Szlovákia a tavalyi 43. helyről idén a 49-re esett vissza. Ez elsősorban a cégalapítások nehezítésével magyarázható, ebben a kategóriában a tavalyi 80. helyről idén a 108-ra estünk vissza. Idén ráadásul csak két kategóriában, az elektromossághoz jutás és a határokon túli kereskedés esetében került sor enyhe javulásra. Magyarország az 54. helyen áll a listán, éppen csak Panama (55.) és Botswana (56.) előtt. Ez a 2013-as helyezéséhez képest kéthelynyi visszaesést jelent, miközben 2009-ben még a 41. volt a listán. Követendő példa lehetne számunkra a reformok terén ugyanakkor Lengyelország, amely három helyezéssel tudott javítani az üzleti környezetén, és ezzel elhúzott mellettünk. Lengyelországban megkönnyítették a vállalkozások indítását, sőt mára építési engedélyeket is egyszerűbben lehet szerezni. Kiemelendő Ukrajna eredménye, amely a nemzetközi listán a legnagyobb előrelépést produkálta (28 helyezéssel), bár még mindig messze a fejlett világ eredményei mögött kullog, hiszen a listán a 112. helyen szerepel. (mi, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?