Gazdaság

Peter Kažimír átvette 
a jegybank irányítását

Pozsony | Június elsejétől a volt pénzügyminiszter, Peter Kažimír vette át a jegybank irányítását. Az új jegybankelnököt hétfőn Peter Pellegrini kormányfő iktatta be 
a hivatalába.
Molnár Iván

2019. június 4. 16:04

Nem fél attól, hogy jegybankelnökként az elkövetkező években nem lesz elég munkája – állítja Peter Kažimír, aki szerint lassan a végéhez közeledik a gazdaság jelenleg felívelő szakasza.

Pár negyedévet még sikerülhet kitolni a konjunktúrát, a világgazdaság felett tornyosuló viharfelhők miatt azonban fel kell készülnünk a nehezebb időkre, megerősítve az ország pénzügyi stabilitását

– mondta Kažimír. Szerinte az elkövetkező időszakban nagyobb figyelmet szentelnek az új banki technológiák bevezetésének, és mindent megtesznek azért is, hogy a pénzintézetek ügyfelei nagyobb védelmet élvezzenek. „Továbbra is gondok vannak azonban a lakosság pénzügyi tudásával is, amin szintén szeretnénk javítani” – tette hozzá az új jegybankelnök, akit már az elkövetkező napokban több külföldi út is vár.

Kažimír előtt azt követően nyílt meg a jegybankelnöki poszthoz vezető út, hogy Jozef Makúch, a jegybank eddigi elnöke tavaly novemberben bejelentette, idő előtt távozik a posztjáról. Makúch hivatalos megbízatási ideje 2021-ig tartott volna. A leköszönő elnök nem nevezte meg távozásának a konkrét okait, azt azonban elárulta, hogy az elkövetkező három évben a Pozsonyi Közgazdasági Egyetemen fog oktatni. A kormány Makúch bejelentését követően döntött úgy, hogy Kažimírt jelöli a megüresedett posztra, amire tavaly decemberben a parlament is áldását adta. „A politikában 13 évet húztam le, így már örülök az új szerepnek” – nyilatkozta hétfőn Kažimír, aki szerint felhagy a politizálással. Már korábban lemondott a parlamenti helyéről és a miniszteri posztjáról, a tegnapi nap folyamán pedig a smeres párttagságáról is. Kažimírnak azonban nem kell teljesen lemondania volt minisztertársainak a társaságáról, Peter Pellegrini kormányfő szerint ugyanis az új jegybankelnököt mint szakembert is szívesen látják majd a kormányüléseken, állandó helyet biztosítva számára. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hisz a kacsában úgysincs liszt!

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Ha újraválasztanak, megtaláljuk a rák ellenszerét - ígéri Trump

Legfrissebb galériák
Olvasta már?