Őszi lakástakarék-mustra

Pozsony. Mindhárom hazai lakás-takarékpénztár közzétette őszi akciós ajánlatait. Az ügyfeleket ezúttal is elsősorban a lakáshitelekre nyújtott alacsonyabb kamatokkal és a kölcsönhöz kötődő kedvezőbb díjakkal próbálják megnyerni. Mielőtt rábólintanánk az első kedvező ajánlatra, érdemes utánanézni a részleteknek is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 9. 19:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

A lakás-takarékpénztárak esetében is érvényes az aranyszabály, amely az összes többi pénzügyi termékre vonatkozik: mielőtt ráharapnánk az első kedvezőnek tűnő ajánlatra, megéri alaposan utánanézni annak, hogy az adott ügyfél számára ez valóban olyan kedvező-e, mint amit a lakás-takarékpénztárak reklámjai sugallnak. Példaként a lakás-takarékpénztárak által kínált áthidaló hiteleket vehetjük. Ezeknek alacsonyabb a kamatozása, mint a jelzáloghiteleké, így sokan a jelzáloghitel visszafizetésére igényelnek ilyen kölcsönt, megfeledkezve arról, hogy az áthidaló hitel esetében az adós a futamidő alatt csak a kamatot és a kezelési költségeket fizeti, a hitelösszeget pedig az ezt lecserélő klasszikus lakáshitelen keresztül sajtolják ki az ügyfélből. Így ha az áthidaló hitel mellett döntenek, érdemes minden részletet alaposan tanulmányozni, hiszen végső esetben akár rá is fizethetnek a jelzáloghitel kiváltására.

Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha több személlyel kötnek egy szerződést. A hirdetések szerint ezzel pénzt takaríthatnak meg, hiszen több személy osztozik a szerződéshez kötődő díjakon. Amire ezzel kapcsolatban oda kellene figyelni, az az, hogy mindez mely díjakat érinti, hiszen van, amelyeket ilyen esetekben is külön-külön megfizettetnek a szerződésben szereplő minden egyes személlyel. A ČSOB Lakás-takarékpénztár például lehetővé teszi, hogy egy szerződésen keresztül akár nyolc személy is takarékoskodhasson, az „egyszer fizet” elve azonban itt is csak az átutalásokra érvényes, a számlavezetési díjat és a szerződéskötés díját mindenkivel külön-külön megfizettetik. Ez azonban így is olcsóbb, mint a standard esetekben, amikor egy személlyel egy szerződést kötnek. Míg az utóbbi esetben 40 eurót fizetnek, a több személyre szóló szerződés esetében csak 15-öt.

A ČSOB Lakás-takarékpénztár azonban egyéb kedvezményeket is nyújt az ügyfeleknek. A felével olcsóbban, vagyis 20 euróért kötik meg a szerződést azzal, aki ezt az interneten keresztül intézi. Pénzt takaríthatnak meg azonban azok is, akik az év végéig kötik meg a szerződést a gyerekeik és unokáik számára, és azok is, akik két szerződést kötnek. Míg az egyik szerződésért ugyan ki kell fizetniük a 40 eurót, a másikat már ingyen megköti velük a társaság.

Folytatódik a ČSOB áthidaló hiteleket kínáló akciós ajánlata is. Az 500 és 3 ezer euró közötti áthidaló hitel éves kamata 12,5 százalék, amit ha pár év után klasszikus hitelként fizetnek tovább, a kamat 7,95 százalékra csökken. Az 5 ezer és 17 ezer euró közötti hitel esetében a fent említett kamat 8,35 és 5,95 százalék. Olcsóbb lakáshiteleket kínál a Wüstenrot Lakás-takarékpénztár is.

A piacvezető Első Lakás-takarékpénztár (PSS) e hónaptól ugyanakkor már biztosítást is nyújt a takarékoskodás és a lakáshitelek mellé, miközben ehhez az Uniqa biztosító szolgáltatásait veszi igénybe. „Az Uniqa az adott biztosítási terméket kizárólag az Első Lakás-takarékpénztár ügynökein keresztül kínálja” – nyilatkozta Miloš Blanárik, a PSS szóvivője, kiemelve, hogy ezek kedvezőbb feltételeket kínálnak. Az így megkötött biztosítás előnye, hogy a szolgáltatások szélesebb körét nyújtja, és olcsóbb, mint ha külön kötnének biztosítást. Be lehet így biztosítani a házat, a lakást, és életbiztosítás is köthető a családtagokra. (mi, SITA)

Önnek ajánljuk
skoda

Škoda Kamiq 1.0 TSI 70 kW: a gyenge alapmotortól sem kell félni

koronavírus
Frissítve

Szlovákia óvintézkedéseket tett a koronavírus miatt

nagysurány tűzeset

GALÉRIA: Óriási raktártűz és gomolygó füstfelhő Nagysurányban

Kuntapolca

Kuntapolca: egy ötszázéves történet vége

sas mkö

A Magyar Közösségi Összefogás képviselőivel tárgyalt az SaS

Kobe Bryant

Így reagáltak a hírességek Kobe Bryant halálára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.