Nem mindenütt szokványos a 130 km/órás sebesség

Az autópályákon Szlovákiában engedélyezett 130 km/órás tempó azért nem számít olyan természetességnek, a világ számos országában jóval lassabban kell haladni az autópályákon.
author
Demecs Péter

2016. június 6. 21:50

Aki már vezetett külföldön, az tudja, hogy mielőtt útnak indul, nem árt utánanézni, milyen sebességkorlátozások érvényesek az adott országban. Ugyanis míg nálunk 130 km/órás sebesség érvényes autópályákon, addig például Lettországban 100, Norvégiában 80, Németországban pedig végképp nem létezik korlátozás. Izlandon nincsenek autópályák, ezért nem meglepő, hogy ott csak 90 km/óra engedélyezett.
 
Európa, Afrika
Gyakorlatilag csak egyetlen olyan európai ország létezik, ahol sztrádán 130 km/óránál is gyorsabban lehet száguldani, mégpedig a már említett Németország. Az országok többsége 120 km/órát határozott meg. Az Ír-tengeren fekvő Man szigeten lakott területen és városokon kívül sem létezik sebességkorlátozás. A sziget egyébként nem része az Egyesült Királyságnak, viszont a brit koronafüggőségek közé tartozik, az Európai Unió csupán vámterületének a része. Az afrikai országok túlnyomó többsége 120 km/órás sebességet engedélyez a sztrádákon, kivétel csupán Elefántcsontpart, ahol 130 km/órával is lehet haladni.
 
Amerika
Észak-Amerikában a sebességkorlátozás autópályákon 110–120 km/óra, illetve az USA-ban 70–75 mérföld/óra között mozog. 65 mérföldes sebesség már csak néhány államban, Alaszkán, New Yorkban vagy Oregonban érvényes. Nem szabad megfeledkezni Texasról sem, amely fokozatosan a sebességet fokozatosan 85 mérföld/órára akarja emelni.
Dél-Amerikában általában 120–130 km/órás sebesség engedélyezett. Egyes országokban, például Bolíviában viszont nincsenek sztrádák, ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy az országban legtöbb 80 km/órával lehet haladni.
 
Ázsia, Ausztrália
Ázsia jelentős részén, tehát Oroszországban és Kínában 120 és 130 km/óra engedélyezett az autópályákon. Az Egyesült Arab Emirátusokban 140 km/óra a megengedett tempó, a legalacsonyabb, 70 km/órás sebességgel Guam szigete rendelkezik.
Ausztrália egyes részein törölték a sebességkorlátozást, még olyan utakon is, mint a Stuart autópálya, ami gyakorlatilag megegyezik egy szlovákiai elsőrendű úttal, mivel kétirányú és csak kétsávos. A kontinens többi részén viszont 110 km/óra engedélyezett, néha ettől szigorúbb a korlátozás. (dem)
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič pénzügyminiszter a családokat segítő csomag és a Slovnaft-adó parlamenti szavazása előtt. (TASR-felvétel)

Adóvita a parlamentben: Matovič ötleteihez a fasiszták nyújthatnak segítő kezet

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

vangelis

Meghalt Vangelis

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.