Nem mindenütt szokványos a 130 km/órás sebesség

<p>Az autópályákon Szlovákiában engedélyezett 130 km/órás tempó azért nem számít olyan természetességnek, a világ számos országában jóval lassabban kell haladni az autópályákon.</p>

Aki már vezetett külföldön, az tudja, hogy mielőtt útnak indul, nem árt utánanézni, milyen sebességkorlátozások érvényesek az adott országban. Ugyanis míg nálunk 130 km/órás sebesség érvényes autópályákon, addig például Lettországban 100, Norvégiában 80, Németországban pedig végképp nem létezik korlátozás. Izlandon nincsenek autópályák, ezért nem meglepő, hogy ott csak 90 km/óra engedélyezett. Európa, AfrikaGyakorlatilag csak egyetlen olyan európai ország létezik, ahol sztrádán 130 km/óránál is gyorsabban lehet száguldani, mégpedig a már említett Németország. Az országok többsége 120 km/órát határozott meg. Az Ír-tengeren fekvő Man szigeten lakott területen és városokon kívül sem létezik sebességkorlátozás. A sziget egyébként nem része az Egyesült Királyságnak, viszont a brit koronafüggőségek közé tartozik, az Európai Unió csupán vámterületének a része. Az afrikai országok túlnyomó többsége 120 km/órás sebességet engedélyez a sztrádákon, kivétel csupán Elefántcsontpart, ahol 130 km/órával is lehet haladni. AmerikaÉszak-Amerikában a sebességkorlátozás autópályákon 110–120 km/óra, illetve az USA-ban 70–75 mérföld/óra között mozog. 65 mérföldes sebesség már csak néhány államban, Alaszkán, New Yorkban vagy Oregonban érvényes. Nem szabad megfeledkezni Texasról sem, amely fokozatosan a sebességet fokozatosan 85 mérföld/órára akarja emelni.Dél-Amerikában általában 120–130 km/órás sebesség engedélyezett. Egyes országokban, például Bolíviában viszont nincsenek sztrádák, ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy az országban legtöbb 80 km/órával lehet haladni. Ázsia, AusztráliaÁzsia jelentős részén, tehát Oroszországban és Kínában 120 és 130 km/óra engedélyezett az autópályákon. Az Egyesült Arab Emirátusokban 140 km/óra a megengedett tempó, a legalacsonyabb, 70 km/órás sebességgel Guam szigete rendelkezik.Ausztrália egyes részein törölték a sebességkorlátozást, még olyan utakon is, mint a Stuart autópálya, ami gyakorlatilag megegyezik egy szlovákiai elsőrendű úttal, mivel kétirányú és csak kétsávos. A kontinens többi részén viszont 110 km/óra engedélyezett, néha ettől szigorúbb a korlátozás. (dem) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!