Gazdaság

Nem lesz gázáremelés

Pozsony | Aligha kerül jövőre többe a gáz, mint idén. Miután a Szlovák Gázművek állam által uralt közgyűlése tegnap leszavazta a külföldi tulajdonosok által irányított igazgatótanács 25 százalékos növelésre tett javaslatát, már csak a smeres befolyású Árszabályozási Hivatal növelhetné az árakat.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. október 30. 12:15

Miután a Szlovák Gázművek állam által uralt közgyűlése tegnap leszavazta a külföldi tulajdonosok által irányított igazgatótanács 25 százalékos növelésre tett javaslatát, már csak a smeres befolyású Árszabályozási Hivatal növelhetné az árakat – ez viszont már az első Ficokormány alatt is az árbebetonozásban járt élen.
Az SPP-nek október végéig kellett volna eljuttatnia az Árszabályozási Hivatalhoz a jövő évi lakossági gázárakkal kapcsolatos javaslatát. Mivel a határidő holnap letelik, és az SPP újabb közgyűlésének az összehívását addig, Jurikovič szerint, nem tervezik, a jövő évi gázárakról az Árszabályozási Hivatal saját elbírálás alapján dönt. Hogy az SPP ezzel kapcsolatban milyen lépéseket tervez, azt egyelőre nem pontosították. Ami szinte már biztos, hogy az SPP külföldi tulajdonosok kezében lévő 49 százalékos részvénycsomagját hamarosan a cseh EPH társaság veheti át, amely – legalábbis Robert Fico kormányfő múlt heti bejelentése szerint – ígéretet tett arra, hogy ha megszerzi a kisebbségi részvénycsomagot, jövőre nem javasolja a lakossági gáz árának az emelését.
A szlovák kormány a tulajdonosváltást az SPP-n belüli befolyásának a növelésére is szeretné kihasználni. „Szlovákia azzal a feltétellel ért egyet a kisebbségi részvénycsomag eladásával az EPH társaságnak, ha az állam eközben növelheti befolyását az SPP-ben. Egyelőre úgy tűnik, hogy a tárgyalások ez irányba mozdultak el, és megvan az esély arra, hogy az erről szóló szerződést aláírhassuk” – jelentette be tegnap Fico a cseh és a szlovák kormány közös tárgyalását követő sajtótájékoztatón. (mi, SITA)

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Kassa visszalépett az EYOF rendezésétől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?