Gazdaság

Milyen karácsonyi ajándékra vágynak a gyerekeink?

Pozsony | Három hét múlva itt a karácsony, és a szülők többsége újra hatalmas dilemmával áll szemben. Mivel lepjük meg a gyerekeket, hogy az ajándékunknak örüljenek? Mire vágynak a mai gyerekek?
Molnár Iván

2018. december 3. 06:58

A Szlovák Takarékpénztár legfrissebb felmérésében, amelyben a fiatalok pénzpiaci szokásait mérte fel, kitért arra is, milyen ajándékokat szeretnének látni a karácsonyfa alatt a gyerekek.

„A legfontosabb tanulság, hogy a gyerekek kívánságai és a szülők elképzelései többnyire nem egyeznek”

– nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője, aki szerint azonban a fiatalok között is lényeges eltérések vannak.

Arra a kérdésre, hogy milyen ajándékot szeretnének, az általános iskolák alsó tagozatosai közül legtöbben a mobiltelefonra szavaznak. Sokan szeretnének elutazni egy jó kirándulásra is a szülőkkel, és csak ezt követik az építőjátékok és a készpénz. A felső tagozatosok egy jelentős részének bizonyára már van mobiltelefonja, közülük ugyanis a legtöbben márkás ruhákra és sportcipőkre vágynak, és csak második helyen található a mobiltelefon, a harmadikon pedig a készpénz. A középiskolások körében már egyértelműen a készpénz dominál, sokan szeretnének azonban valamilyen praktikus ajándékot és ruházatot is. Kozmetikai cikkekre, társasjátékra vagy könyvre a gyerekek alig tizede vágyik.

„A szülőknek egész más elképzeléseik vannak, mint a gyerekek többségének. Készpénzzel például csak a tizedük tervezi meglepni a gyermekét, rábízva, hogy mit vesz magának. Nagyjából hasonló az aránya azonban azoknak is, akik mobiltelefont szánnak gyerekeiknek a karácsonyfa alá” – mondta Buchláková. Csaknem a harmaduk ezzel szemben a ruházatra, az ötödük pedig valami praktikus ajándékra esküszik. Nagyjából 20 százalék körül mozog azon szülők aránya is, akik könyvvel vagy építőjátékkal szeretnék meglepni a gyerekeiket. Azok a gyerekek, akik készpénzt kapnak, ebből egyébként a leggyakrabban valamilyen elektronikai eszközt, mobiltelefont vagy számítógépet vásárolnak.

A Szlovák Takarékpénztár felmérése azt is kiderítette, hogy a felnőttek 42%-a idén több mint 250, 36 százaléka pedig 100 és 250 euró közötti összeget szán az ajándékvásárlásra.

Nagyjából a 16 százalékuk erre 50–100 eurót, 7%-uk pedig 50 eurónál is kevesebbet tett félre. A karácsony közeledtével mindig megugrik az áruhitelek felvétele, a hitelek többsége meghaladja az 1000 eurót.

„A felmérésünk szerint a gyerekek többsége születésnapra vagy névnapra többnyire meglepi valamivel a szüleit, a karácsony azonban kivétel. Az általános iskolások alsó tagozatosai közül erre senki sem készül, és a felső tagozatosok között is csak 1 százalék körül mozog az ilyen gyerekek aránya. A közép- és főiskolásoknak azonban már a 80–90%-a jelezte, hogy meglepi valamivel a szüleit” – mondta Buchláková. A középiskolások az ajándékvásárlásra legfeljebb 50, a főiskolások pedig 100 eurót szánnak. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Több ezer tüntető kívánt boldog karácsonyt Orbán Viktornak

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Hosszú Katinka és a magyar férfi vízilabda-válogatott az év legjobbjai a FINA-nál

16 éve volt utoljára fehér karácsony az egész országban, a Csallóköz és a Mátyusföld most is kimarad belőle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?