Megéri utasbiztosítást kötni a külföldi nyaralás előtt

Pozsony |

<p>Hamarosan beindul a nyaralási szezon, a biztosítók ezért már most figyelmeztetik a turistákat, hogy megfelelő utasbiztosítás nélkül ne keljenek útra. Külföldön ugyanis egy egyszerű rosszullét, vagy ambuláns kezelés is több tízezer euróba kerülhet.</p>

Az Allianz Biztosító adatai szerint nyáron a legtöbb káresetet a tengerparti üdülőhelyekről jelentik be: tavaly például a leggyakrabban Törökországból, Egyiptomból, Bulgáriából és Horvátországból kértek segítséget a szlovákiai ügyfelek.

Több a káreset

Egészségügyi költségek jellemzően betegségek miatt merülnek fel – a mediterrán országokba látogatóknak gyakran kell orvoshoz fordulniuk például gyomorrontás miatt –, de a külföldön előforduló balesetek sem ritkák, amelyek közül már a kisebb sérülések is komoly költségekkel járhatnak. Gyakoriak a poggyászkárok, lopások is, a legjellemzőbb, hogy a nyaralóktól a strandon vagy gépkocsijukból tulajdonítják el értékeiket. „Tavaly a biztosítónknak több mint 12 ezer káresetet jelentettek be az utasbiztosítással kapcsolatban, 16%-kal többet, mint egy évvel korábban” – nyilatkozta Katarína Janáková, az Allianz –Szlovák Biztosító üzletfejlesztési részlegének a vezetője.

Méregdrága kezelés

A hazai árakhoz szokott szlovákiai turisták a biztosítók szerint nincsenek tisztában a külföldi ellátó intézmények árszínvonalával, arról nem beszélve, hogy a népszerű tengerparti nyaralóhelyeken gyakran csak magánkórházak működnek még drágább szolgáltatásokkal. „Tavaly például az egyik ügyfelünk az Egyesült Államokban szenvedett autóbalesetet, amely miatt fejsérüléssel és belső vérzéssel került kórházba. A kezelésért a kórház 145 ezer eurós számlát állított ki” – nyilatkozta Janáková. Egy másik ügyfelüknek Kubában akadtak neurológiai problémái, és az ezzel járó kezelés és a beteg hazahozatala 120 ezer euróba került. A káresetek számát tekintve azonban a szlovák turisták számára Törökország számít a legveszélyesebb országnak, ahol tavaly 1191 káresetet regisztráltak. Ehhez képest még Egyiptom is biztonságosabbnak tekinthető, ahonnan „csak” 610 ilyen esetet jelentettek.

A nyaralóknak ezért különösen ajánlott, hogy megfelelő biztosítással induljanak útnak. A bankkártyához járó biztosítások és az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem mindig nyújtanak elegendő fedezetet. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása javasolt, ha egy uniós tagországba utazunk. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez nem tartalmaz segítségnyújtási szolgáltatásokat – ilyen például a hazaszállítás megszervezése mentőautóval vagy repülővel, szállás biztosítása vagy tolmácsszolgáltatás – és ezek költségeinek átvállalását.

A bankkártyához, hitelkártyához járó utasbiztosítás általában csak korlátozottan, alacsony értékhatárig téríti a felmerülő költségeket, így – főleg ha egy távoli országba tervezünk nyaralást – mindenképpen javasolt egy nagyobb fedezettel rendelkező, szélesebb szolgáltatáscsomagot nyújtó utasbiztosítás megkötése is.

Komplex biztosítás

Janáková szerint az Allianznál például az európai utak esetében már napi 1,7 euróért lehet komplex utasbiztosítást kötni. Megéri azonban alaposan szétnézni a piacon, hiszen más biztosítók esetleg még ennél is jobb feltételeket kínálnak. Ehhez kínálnak segítséget az olyan internetes portálok, amelyek az egyes biztosítók ajánlatait hasonlítják össze. „Nem szabadna azonban csak az árra koncentrálni, elsősorban arra kellene figyelni, hogy mi mindenért fizet a biztosító” – figyelmeztet Pavel Škriniar, a Finančná hitparáda pénzügyi portál elemzője. Az optimális utazásbiztosítással a betegellátás és a költségek térítése mellett szükség esetén akár orvosi kíséretet is kaphatunk, illetve ha kell, itthonról megszervezik a szállás és a repülőjegy átfoglalását, sőt a nyelvi akadályok leküzdésében is segítenek. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?