Gazdaság

Madrid szerint egymilliárd eurós kárt okozott a katalán válság

Madrid | A válság egész Spanyolországot visszahúzza, mert Katalónia a gazdaság motorja.
MTI

2018. január 1. 17:44

A katalán nemzeti szuvenírek mindenestre jól fogynak (SITA/AP-felvétel)

Mintegy egymilliárd eurós gazdasági kárt okozhatott Spanyolországnak a katalán függetlenségi törekvések okozta válság, mert a tartományban a tavalyi utolsó negyedévben lelassult a növekedés – jelentette ki Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter.

„Katalóniában a gazdasági növekedés mindig nagyobb volt az országos átlagnál, lévén a spanyolországi konjunktúra fő motorja, viszont a negyedik negyedévben éppen hogy lerontotta az átlagot” – tette hozzá a miniszter. Szerinte a függetlenségpárti Carles Puigdemont volt katalán elnök kormánya okozta azt a hatalmas bizonytalanságot és bizalomvesztést, amely a helyi gazdaság lelassulásához vezetett. 

Katalóniában december 21-én előrehozott választásokat tartottak, az egységpárti Állampolgárok (Ciudadanos) 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportja, míg a külön induló függetlenségpárti pártok összesen 70 képviselővel megszerezték a többséget. Más tömörülések összesen 28 mandátumra tettek szert. 

A gazdasági miniszter azt mondta, reméli, hogy az új katalán kormány „tudatában lesz annak, mekkora kárt okoz az effajta függetlenségi politika”, és felhagy az „egyoldalú intézkedésekkel”, amelyeket szerinte elutasít „egész Európa és a nemzetközi közösség”.

Önnek ajánljuk

Jobban bízunk az EU-ban

VIDEÓ: Ez történhet, ha balesetet szenved, és nincs bekötve a biztonsági öve

A DAC-ban Jedlička, a Slovanban Moha volt a legjobb - osztályozókönyv a derbi után

AKO-felmérés: Šefčovič végezne Mistrík és Čaputová előtt az első fordulóban

Dior-álmok a londoni múzeumban

Leszakadt a kultúrház mennyezete Tiszacsernyőben, öt sérült van

Legfrissebb galériák
Olvasta már?