Lassabban ürül a családi kassza

Pozsony | A szlovákiai háztartásoknak egyelőre nincs okuk a panaszra – legalábbis a legfrissebb statisztikai adatok szerint, amelyekből kiderül, hogy a családok bevételei még mindig gyorsabban nőnek a kiadásaiknál. Az egyes háztartások között azonban látványos különbségek lehetnek.
Molnár Iván

2019. szeptember 28. 14:21

Lassabban ürül a családi kassza
Leginkább az élelmiszer és a rezsi terheli a családi kasszákat. - TASR-felvétel

„A szlovákiai családok bevételei már hosszabb ideje gyorsabb ütemben nőnek, mint a kiadásaik” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője a Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva. Eszerint tavaly a háztartások nettó pénzügyi bevételei 3,8, míg a kiadásaik csupán 2,1 százalékkal nőttek. Ez a trend azonban nem számít újdonságnak: az elmúlt tíz év átlagát figyelembe véve a háztartások bevételei évente átlagosan 3, a kiadásai pedig 1,5 százalékkal nőttek.

Mit jelent ez abszolút számokban? A Statisztikai Hivatal felmérése szerint Szlovákiában tavaly egy főre átlagosan 6597 eurós bruttó bevétel jutott. Ha ebből levonjuk a jövedelemadóra és járulékokra kifizetett átlagos, 917 eurós összeget, 5680 eurós nettó bevételt kapunk.

„A számok azt mutatják, hogy a szlovákiai családoknak még mindig sikerül féken tartaniuk a kiadásaikat, ezek ugyanis még mindig alacsonyabbak, mint a bevételeik”

– tette hozzá Sadovská. Az egy főre jutó bruttó pénzügyi kiadás tavaly 5406 euró volt.

A családok bevételei és kiadásai szempontjából azonban jelentős különbségek tapasztalhatók. A Statisztikai Hivatal havonta közzéteszi a bevételekről szóló adatait, amelyek rendre azt bizonyítják, hogy a legnagyobb bevételekkel továbbra is a Pozsony megyében élők büszkélkedhetnek, kelet felé haladva pedig – egy-két kivételtől eltekintve – fokozatosan csökkenő bevételekkel számolhatunk. Arról már kevesebb szó esik, hogy a kiadások szempontjából is látványos regionális különbségek vannak. A fogyasztási cikkekre és szolgáltatásokra költött kiadások tavaly egy főre számítva országos szinten 3950 euró körül mozogtak. Pozsony megyében ez 4642, Trencsén megyében 4516, Nagyszombat megyében pedig 4210 euró volt. Eperjes megyében ez ugyanakkor csupán 3377, Kassa megyében pedig 3484 euró.

Ami az összes régióra ugyanannyira jellemző, hogy a családi kasszák számára a legnagyobb terhet az élelmiszer-vásárlás és a rezsiköltségek jelentik. Az említett, a fogyasztási cikkekre és szolgáltatásokra fejenként jutó 3950 eurós kiadásoknak a 23 százalékát az élelmiszerek, 20 százalékát pedig a rezsiköltségek viszik el, kiadásaink 13 százalékát teszi ki a közlekedésre fordított összeg.

„Az adatokból az is kiderül, hogy a szlovákiai családok az egészségükre nagyjából ugyanakkora összeget fordítanak, mint az alkohol és cigaretta vásárlására, mindkét tétel a kiadások 3-3 százalékát teszi ki”

– mondta Sadovská. Ő is elismeri azonban, hogy az egyes háztartások között jelentős különbségek vannak, hiszen más-más fogyasztói kosárral számolhatunk például az alkalmazottak, a nyugdíjasok vagy például a kisgyermekeket nevelő családok esetében.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

v

Halálos baleset történt Pográny mellett

Tőketerebes

Újabb hidat zártak le a Tőketerebesi járásban

rendőrség

Áthajtott a piroson – egy rendőrautóval ütközött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.