Gazdaság

Kisebb termés, alacsony árak: bajban a szőlőtermesztők

Pozsony | A kisebb termés és az alacsony felvásárlási árak miatt fájhat a feje a szlovákiai szőlőtermesztőknek – legalábbis ezt állítja az ágazati szakmai szervezet, amely szerint az állam jóval többet tehetne a gazdák érdekében.
Molnár Iván

2019. szeptember 5. 15:32

„Idén a szokásoshoz képest nagyjából két héttel később kezdődik a szüret Szlovákiában, a szőlőtermés pedig 15 százalékkal maradhat el a tavalyitól. Ez, és a szőlő alacsony felvásárlási ára a szőlőtermelőknek rendkívül súlyos gondokat okozhat” – állítja Jaroslava Kaňuchová Pátková, a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének (ZVVS) az ügyvezető igazgatója. Szerinte az elmúlt években csőstül jött a baj a termelőkre.

Míg 2017-ben a fagy vitte el a termés csaknem 40 százalékát, 2018-ban a rekordtermés miatt hatalmasat zuhantak az árak, idén pedig a kisebb termés miatt csökkenhet a termesztők bevétele.

A szakmai szervezet szerint az ágazat nehézségeiért részben az állam és az elhibázott uniós szabályozás is felelős. „A borpiacon tapasztalható globális többlet a 2009 előtti elhibázott uniós szabályozás számlájára írható, amely miatt a nagy bortermelő országokban – Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban – látványosan megugrott a szőlőtermelés. Ez az áldatlan helyzet az elkövetkező években sem változik majd. Míg azonban a szomszédos országok – Magyarország, Csehország, Ausztria – erre a termesztők fokozott támogatásával reagálnak, a szlovák földművelésügyi tárca visszautasította a ZVVS állami támogatással kapcsolatos kérelmét” – állítja Pátková, aki szerint több olyan javaslatot is szeretnének benyújtani a tárcához, amelyekkel segíthetnének az ágazaton. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Cséfalvay: A Hídban nincs elég erő és akarat

Kedden Füleken játszik a DAC – a hazaiaknak ez az év meccse

Leállították a büntetőeljárást Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Továbbra sem javult a pedagógusok helyzete

Az MKP egyelőre nem válaszol az OĽaNO ajánlatára

VIDEÓ: Alvó sofőr okozta a balesetet a pozsonyi Sitina-alagútban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?