Gazdaság

Kevés tejet, ám egyre több sajtot fogyasztunk

Pozsony | Míg az egy főre jutó szlovákiai tejfogyasztás az elmúlt húsz évben csökkent, más tejtermékek iránt megugrott a kereslet – derül ki abból a legfrissebb felmérésből, amelyet a tej mai nemzetközi napja alkalmából tettek közzé.
Susla Béla

2019. május 21. 14:53

A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május harmadik keddjén – idén május 21-én – rendezi meg a nemzetközi tejnapot. Célja: a tej és tejtermékek népszerűsítése, amire Szlovákiában igencsak nagy szükség van. „Tény, hogy a húsz évvel ezelőttihez képest ugyan nőtt a szlovákiai tej- és tejtermékfogyasztás, de még így is lemaradunk az egészséges táplálkozást szorgalmazók által javasolt mennyiségtől” – nyilatkozta lapunknak Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding elemzője. Két évvel ezelőtt az egy lakosra jutó tej- és tejtermékfogyasztás együttesen 174,6 kilogrammnyi volt, 8 százalékkal több, mint két évtizeddel korábban. A tavalyelőtti átlagos fogyasztás ezzel mintegy 80 százaléka a szakemberek által javasolt mennyiségnek. 2017-ben éves átlagban fejenként csupán 45 liter tej fogyott, míg 1997-ben 73,6 liter. Ezzel szemben az elmúlt két évtizedben jelentős mértékben megugrott a sajt- és a túrófogyasztás – 8,3-ról 13,5 kilogrammra, amivel túllépjük a szakemberek által javasolt mennyiséget. Szlovákiában egy liternyi tartósított félzsíros tej 0,69 euróba kerül, ami szinte teljesen azonos a tavalyi árral.

„Amíg 1998-ban egyetlen liter zsíros tej megvásárlására átlagosan 12 és fél percet kellett dolgoznunk, tavaly 7 percre csökkent ez az idő”

– részletezte Sadovská.

Szlovákia tejtermék-behozatala jócskán meghaladja a kivitelt. Ez az irányvonal lényegében 2009 óta állandóan ismétlődik. Amíg 2017-ben együttesen 303 millió euró értékben importált az ország tejtermékeket, a kivitel mindössze 271 millió euró értékű volt. „Szlovákia éves átlagban 911 ezer tonna tehéntejet állít elő, ami az unión belül nem egészen egyszázaléknyi részesedést jelent” – tette hozzá Sadovská.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?