Jóval több pénz kellene a szlovákiai földrendezésre

Pozsony | Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter a napokban mutatta be a földrendezés felgyorsításával kapcsolatos elképzeléseit, amelyek még a koalíciós partnerek szerint sem túl ambiciózusak. A tulajdonviszonyok rendezéséhez az ígértnél jóval több pénzre lenne szükség.
Susla Béla

2019. április 23. 15:05

Szlovákiában jelenleg 8,4 millió telek, 4,4 millió telektulajdonos és 100,7 millió társtulajdonosi viszony van bejelentve. Egy parcellára nagyjából 12 társtulajdonos jut, egy tulajdonosnak pedig átlagban majd 23 földterülete van. Mindez jelentős mértékben fékezi a mezőgazdaság fejlesztését. Matečná szerint az államnak ezért évente átlagosan 120 kataszteri területen kellene beindítania a földrendezést, ami így nagyjából 30 évig tartana. Évente erre – legalábbis a tárcavezető szerint – 30,8 millió eurót kellene fordítania az államnak.

Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte:

a Híd kormányra lépése óta folyamatosan hangoztatja a hatékony vízgazdálkodás és a földterületek összevonásának a szükségességét.

„Örülünk annak, hogy a tárcavezető is magáévá tette ezt a programot, amelyet teljes mértékben támogatunk. Az évi 30 millió eurós keret azonban kevésbé ambiciózus, ezért szorgalmazni fogjuk ennek a jelentős növelését. Azt szeretnénk, hogy a területrendezési projektek még a legutolsó kataszterben is legkésőbb 10 éven belül beinduljanak. Természetesen mindehhez szükség lesz a kormány, de főleg a belügyminisztérium segítségére. A tagosítás sikerességének előfeltétele, hogy törvénybe foglaljuk a föld örökösödési módjának a szabályozását, ami lehetővé teszi, hogy az újraegyesített birtokok ne osztódhassanak tovább” – részletezte Csicsai.

„A területrendezést már jó ideje hiányoltuk, főleg azokban a kataszterekben, ahol gondok vannak a terület alapú támogatásokkal. Ugyanis egymásra jelölték a használati jogot, és addig, amíg nem volt helyszíni bemérés az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) részéről, senki sem kapta meg a támogatást. A Kassa környéki gazdálkodók emiatt például óriási problémákkal küszködnek. De végül is jobb későn, mint soha” – nyilatkozta lapunknak Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke. Szerinte fontos, hogy a területrendezés most már rendszeressé váljon, és minden évben legyen rá költségvetési keret. „Bizonyára nagy összefogásra, megértésre lesz szükség az érintett kataszterekben, és nem kis sérelmekkel is társul majd az eljárás. Rendkívül fontos lenne az, hogy politikai akarat is társuljon a földhöz jutást szabályozó, 2014-ben jóváhagyott törvény módosításához, mivel ez a jogszabály semmiféle megkötéseket nem tartalmaz az itt élőknek a földvásárlásnál. Nem beszélve arról, hogy a termőföld további felaprózásának a megakadályozására is gondolni kellene” – mondta Patasi.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új esetet regisztráltak kedden

matovič berényi

Matovič tegnap összekeverte a magyar zászlót a tádzsikkal, és most elmondta, hogy miért

rendőrség illusztráció

91 éves asszonyhoz törtek be Vágsellyén

koronavírus határ

Mától 48 órára is kiutazhatunk nyolc európai országba

sport a tévében

Újpest–Fradi, élőben a tévében

Joe Biden

Joe Biden: Donald Trump egy "tökéletes kretén"

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.