Gazdaság

Idén tovább romlik a vállalkozói környezet

Pozsony | A tavalyi második fél évben tapasztalt, egyébként 2010 óta nem látott enyhe javulást követően az idei első fél évben tovább romlott a vállalkozói környezet Szlovákiában – derül ki a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) legfrissebb felméréséből.
Molnár Iván

2019. augusztus 1. 14:40

A vállalkozói környezet PAS által kidolgozott indexe az idei év első felében csaknem 1 ponttal, 42,69 pontra esett vissza a múlt év második feléhez képest. Összehasonlításképpen: a vállalkozói környezet minőségét mérő mutatót a 2001-es bevezetésénél 100 pontban határozták meg. Az első és a második Dzurinda-kormány idején töretlen javulásról adhattak számot, a mutató így 2006-ra elérte a 126,5 pontot. Az első Fico-kormány 2006-os hatalomra lépése óta azonban folyamatosan romlott a helyzet: a mutató az akkori választási ciklus végére újra száz pont alá csökkent.

Peter Serina, a PAS ügyvezető igazgatója elmondta:

a vállalkozóknak a legtöbb gondot továbbra is a katasztrofális jogérvényesítés, az évekig elhúzódó bírósági tárgyalások és a túlbürokratizált jogi környezet, a hivatalnokok packázása jelenti.

Az előző fél évhez képest ugyanakkor idén némileg csökkent az adóterhek nagyságával és a rugalmatlan munkapiaccal elégedetlenkedők száma.

„Egyre többen panaszkodnak a jogszabályok gyors változására, és arra, hogy ezek kidolgozásánál a törvényhozás nem veszi kellőképp figyelembe a vállalkozók érdekeit”

– tette hozzá Serina. A most közzétett felmérésben megkérdezett vállalkozók többsége az idei első fél év legrosszabb törvényének egyébként a nyugdíjplafonról szóló jogszabályt tartja, a legtöbb dicséretet ezzel szemben a bürokrácia csökkentését szem előtt tartó, hivatali elektronizációt elősegítő jogszabályok kapták. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyilkosságok sorát tervezték

Segítsen megtalálni: eltűnt egy 15 éves rimaszombati lány

Délután 34 fok is lehet, elsőfokú hőségriasztást adtak ki

BL-selejtezők a tévében

Két személy súlyosan megsérült egy nagydaróci autóbalesetben

Továbbra sem vonzó a Híd házi pálinkafőzése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?