Gazdaság

Ezrek próbálják meg átverni a biztosítókat

Pozsony | Annak ellenére, hogy a biztosítók egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak a csalók lefülelésére, továbbra is rengetegen próbálkoznak biztosítási csalással. Csak a lefülelt csalók esetében sokmilliós tételekről beszélhetünk, miközben a bűnözők is egyre kreatívabb ötletekkel rukkolnak elő.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. február 13. 08:11

A legnagyobb szlovákiai biztosítótársaság, az Allianz – Szlovák Biztosító tavaly 2003 gyanús esetet vizsgált, amelyek közül 1909 esetben sikerült bizonyítani a biztosítási csalás tényét. „A lefülelt csalók összesen mintegy 4,1 millió eurós kárt okoztak volna a társaságunknak” – nyilatkozta Jaroslava Zemanová, az Allianz ellenőrzési részlegének a vezetője. Hasonló helyzetről számolt be azonban a többi biztosító is: A Generali több mint 600, összesen 2,5 millió értékű, a Kooperativa pedig szintén több száz, nagyjából 3 millió euró értékű csalásra derített fényt. 

Vezet az autóbiztosítás 

A legtöbb csalást az autóbiztosításokkal kapcsolatban próbálják meg elkövetni. „Ez a csalások nagyjából felét teszi ki” – mondta Zemanová. „A ČSOB Biztosítónál is az autóbiztosítás vezet a csalók körében, ennél jóval kevesebb visszaélést regisztrálunk a vagyonbiztosítás esetében” – tette hozzá Anna Jamborová, a ČSOB Biztosító szóvivője. A Generali szóvivője, Milan Janásik szerint náluk a csalások kétharmadát adják az autóbiztosítások. „Sokan megrendezett balesettel próbálnak pénzhez jutni, amelyekről azonban a későbbi műszaki vizsgálatok kiderítik, hogy a kár nem keletkezhetett úgy, ahogy azt az ügyfél leírja” – mondta Silvia Nosková Illášová, a Kooperativa szóvivője. 

Halmozott életbiztosítás 

A biztosítási csalások szempontjából jelentős különbségek vannak az egyes régiók között is. Az Allianz által tavaly feltárt 4,1 millió eurós csalásból 3,2 millió Zsolna és Besztercebánya megyére jut. A sorban Nyitra, Trencsén, Kassa és Eperjes megye következik, a legkevesebb csalást pedig Pozsony és Nagyszombat megyében regisztrálták. Zsolna és Besztercebánya megyében rendkívül sokan próbálnak meg csalni az életbiztosításokkal. „Vannak olyanok, akik akár tíz életbiztosítást is kötnek, később pedig fiktív balesetekre próbálnak meg pénzt kicsikarni a biztosítóktól” – mondta Zemanová, aki szerint Kelet-Szlovákiában ezzel szemben rengeteg vállalkozó próbál meg csaló módon pénzhez jutni a biztosítóktól. 

„Kreatív” ötletek 

Az Allianz minden évben közzéteszi a legkreatívabb csalók listáját is. Egy kelet-szlovákiai ügyfelük például külföldről behozott Mercedesre kötött autóbiztosítást, három év után pedig balesetet jelentett. A totálkáros autóért 9 ezer eurót kaphatott volna a biztosítótól, az Allianz technikusai azonban kiderítették, hogy az összetört autó nem azonos azzal, amelyre a biztosítást kötötték. Az ügyön már a rendőrség dolgozik. Egy árvai ügyfelük baleset-biztosítást kötött, egy hónappal később pedig máris megsérült az egyik lába, amely miatt műtétre szorult. Annak ellenére, hogy Észak-Szlovákiában él, az összes beavatkozást Pozsonyban végeztette el, amiért 1800 eurót követelt a biztosítótól. Ez azonban kiderítette, hogy mindezt hamis igazolásokkal támasztotta alá, így már neki is meggyűlt a baja a rendőrökkel. 

Rendkívül kreatív ötletekkel állnak elő azonban egyes vállalkozók is. Egyikük például 6500 eurót szeretett volna kicsikarni a biztosítótól, arra hivatkozva, hogy az eső miatt beázott a gyártócsarnoka, tönkrement két kazánja és a szabályozó műszerei. Mire a biztosítótechnikusai kiértek, a csarnokban már új kazánok voltak felszerelve. Sikerült azonban kideríteniük, hogy a cég a kazáncserét már korábban tervezte, mivel a régiek már elöregedtek, a beázás így csak ürügyet szolgáltatott arra, hogy pénzt csikarjon ki a biztosítótól. 

Súlyos büntetések 

Zemanová szerint nem éri meg csalni, a törvény szerint ugyanis a 266 eurónál nagyobb kárt okozó csalás bűntettnek számít. Már a 266 és 2660 euró közötti csalást is 1–5 éves szabadságvesztéssel büntethetik, nagyobb csalások esetén azonban a büntetés elérheti a 15 évet is. (mi, SITA)

Önnek ajánljuk

Jelentősen lelassult a gazdaság

U17-es világbajnoki focidöntő a tévében

Ha a magyarok ikszelnek Cardiffban, az a szlovákoknak jó

Frissítve

GALÉRIA: Több százezren tüntetnek Prágában a kormány ellen

KBS: a papok ne politizáljanak!

A kötelező óvodalátogatás célja 
a személyre szabott fejlesztés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!