Gazdaság

Évi 222 óra a bürokrácia bugyraiban

Pozsony | Egy átlagos, már befutott, csupán négy alkalmazottat foglalkoztató vállalkozó idén nagyjából 222 órát, vagyis csaknem 28 munkanapot tölt azzal, hogy eleget tegyen a 64 hivatali kötelességének.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 2. 10:32

(Képarchívum)

A kormány ugyan azt állítja, hogy mindent megtesz a vállalkozókra háruló bürokratikus terhek enyhítéséért, ennek ellenére idén tovább romlott a helyzet – derül ki 
az INESS gazdaságkutató intézet legfrissebb elemzéséből.

Martin Vlachynský, az INESS elemzője szerint csak a társasági adóval kapcsolatos teendők évente 46 órát vesznek el egy átlagos vállalkozó életéből, 30 óra jut a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra, 22 óra pedig a legkülönfélébb engedélyek elintézésére. Az alkalmazottakkal kapcsolatos ügyintézés 83,5 órát vesz igénybe. „Idén módosítottunk a bürokráciaindex számítási módján, így nem tudjuk összehasonlítani az eredményeinket a korábbi évekkel. Amit azonban egész biztosan kijelenthetünk, hogy tovább nőttek a vállalkozókra háruló bürokratikus terhek. A növekedéshez ezúttal a személyes adatok kezelésével kapcsolatos szabályok módosítása járult hozzá, ami plusz 16 órányi ügyintézést jelent” – mondta Vlachynský. 

Az elmúlt egy év legpozitívabb fejleményének az INESS a gazdasági tárca vállalkozóbarát intézkedéseit tartja, az egyik legnagyobb probléma ezzel szemben továbbra is az átgondolatlan jogalkotás és az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos hiányosságok.

A bürokrácia a vállalkozási kedvre is rányomja a bélyegét. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint az idei év közepén nagyjából 365 ezer vállalkozó volt Szlovákiában. Míg a számuk 2014 és 2016 között csaknem 10 százalékkal nőtt, az elmúlt egy évben több mint 6 százalékkal csökkent. A Kisvállalkozások Szlovákiai Szövetsége szerint

Szlovákiában a cégek 98 százaléka olyan kisvállalkozás, amely 9–20 embernek ad munkát, az alkalmazottak többségét ők foglalkoztatják, az állam ennek ellenére továbbra is rendkívüli terheket ró rájuk.

„A kormány úgy segíthetne legjobban a vállalkozókon, ha tovább szűkítené a rájuk háruló bejelentési kötelezettségeket a Szociális Biztosítóval, az egészségbiztosítókkal és az adóhivatalokkal szemben” – tette hozzá Vlachynský.
 

Az INESS már korábban jelezte: szeretnék elérni, hogy a többi uniós ország partnerintézetei is kidolgozzanak egy hasonló indexet, aminek alapján össze lehetne hasonlítani az egyes országok hivatali ügyintézését. Idén Csehországban, Litvániában és Ukrajnában is elvégeztek egy hasonló elemzést, eszerint a szlovákiai vállalkozók kevesebb időt töltenek hivatali ügyintézéssel az említett országokban vállalkozó kollégáiknál. Míg Szlovákiában ez a már említett 222 óra, Csehországban 233, Litvániában 252, Ukrajnában pedig 469 óra (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Kubalánál Messi sem lehet jobb

Gulyás: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Még csak 15 éves, de már jól ismeri a rendőrség

Többszázezer eurós iskolakonyha-fejlesztés Komáromban

Radičová visszatérhet a politikába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?