Elriasztja a vállalkozókat a szlovák kormány

Elriasztja a vállalkozókat a szlovák kormány
Pozsony |

Az elmúlt tíz évben csaknem a negyedével csökkent az egyéni vállalkozók száma Szlovákiában. Az elemzők szerint ehhez nem kis mértékben járultak hozzá a kormány intézkedései, és a továbbra is magas adóterhek, gondok vannak azonban a fizetési morállal is, ráadásul egyre több cég menekül adóparadicsomokba.

Szlovákiában – legalábbis a Statisztikai Hivatal adatai szerint – tavaly 304 ezer egyéni vállalkozó volt.

„2009 óta a számuk csaknem a negyedével csökkent, ami főként azzal magyarázható, hogy a vállalkozókat továbbra is magas adó- és járulékterhek sújtják, sokaknak így nem éri meg kiváltani az engedélyt”

– nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Buchláková szavait a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) legutóbbi felmérése is igazolja. A vállalkozói környezet PAS által kidolgozott indexe a 2006-os 126,5 pontról az idei első fél évre 42,69 pontra esett vissza. Peter Serina, a PAS ügyvezető igazgatója szerint a vállalkozóknak a legtöbb gondot továbbra is a magas adóterhek, a katasztrofális jogérvényesítés, az évekig elhúzódó bírósági tárgyalások és a túlbürokratizált jogi környezet jelenti. Míg például Görögországban a gazdaságilag aktív lakosság harmada egyéni vállalkozó, Olaszországban ez 20, Lengyelországban 18, Csehországban 16, Szlovákiában pedig csupán 15 százalék.

A szlovákiai vállalkozásoknak nem kis fejfájást okoz azonban a katasztrofális fizetési morál is. Az EOS pénzügyi szolgáltató cégcsoport most közzétett, fizetési szokásokat felmérő tanulmányából kiderül, hogy a szlovákiai vállalkozások által kiállított számlák 24 százalékát késve vagy egyáltalán nem térítik meg, ami a legrosszabb adat a felmérésben szereplő országok közül. A 17 vizsgált ország között ráadásul ott van Románia, Bulgária, Görögország és Oroszország is, amelyek mind jobban teljesítettek Szlovákiánál.

„Hogy Szlovákia az utolsó helyen végzett, az rendkívül rossz hír, a rossz fizetési morál ugyanis komoly kockázatot jelent a cégek számára, hiszen egy részük emiatt a felszámolás határára sodródott. Külön problémát jelent a gyenge lábakon álló szlovákiai jogi környezet is, a szerződési feltételek kikényszeríthetősége továbbra sem könnyű, a cégek így csak nehezen tudják behajtani a követeléseiket”

– nyilatkozta Michal Šoltes, az EOS KSI Slovensko ügyvezetője.

Az offshore cégekkel szemben hozott szlovákiai és nemzetközi szigorítások ellenére idén tovább nőtt az adóparadicsomokba menekülő szlovákiai cégek száma is. A Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legfrissebb elemzése szerint jelenleg csaknem 5 ezer ilyen társaságot regisztrálnak, ami újabb csúcsnak számít. Az elemzők szerint évek óta nem székelt olyan sok szlovákiai cég tulajdonosa adóparadicsomban, mint manapság. „A legtöbb szlovákiai offshore cég, 1201 az Egyesült Államokban van bejegyezve, amit Hollandia követ, 1159 ilyen társasággal, a harmadik pedig Ciprus, 1056 céggel. Az adóparadicsomokban székelő szlovákiai társaságok alaptőkéje eléri a 10,6 milliárd eurót” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?