Egyszerűbb kisajátítás egy állítólagos gigaberuházás miatt

Pozsony | A gazdasági minisztérium nagyhalat szeretne fogni, ezért gyorsított eljárásban törvényt módosítana. Az ellenzék szerint a változtatás rejtett aknákat tartalmaz.
author
Demecs Péter

2015. június 25. 20:10

Az ellenzék szerint pontosítani kellene a gazdasági minisztérium által kidolgozott, nagyberuházásokról szóló törvényt, ugyanis ha a jelenlegi formájában fogják elfogadni, akkor többé senki sem tudja majd garantálni, milyen beruházás létesül majd a kisajátított telkeken. Vazil Hudák gazdasági miniszter ezt a kritikát elutasítja, s emlékeztetett, ha a jogszabályt nem fogadják el, s nyár végéig nem épül meg egy minimum 300 hektáros ipari park, akkor az ország egy további jelentős beruházástól, egy új autógyártól fog elesni.

Gyorsított eljárásban

A jogszabályt a héten kezdték tárgyalni gyorsított eljárásban, azután, hogy Hudák bejelentette, Szlovákia továbbra is játékban van egy autógyártó tervezett kelet-európai bővítésének megszerzéséért. A tárcavezető szerint az ország egyik nagy előnye, hogy a már nálunk tevékenykedő autógyáraknak köszönhetően számos beszállítót találna itt a vállalat, hátránya, hogy jelenleg nem tud olyan nagy ipari parkot felkínálni, amelyet a térségben keres.

Bár az információt hivatalosan senki sem támasztotta alá, a beruházó lapértesülések szerint a Jaguar és a Land Rover tulajdonosa, az indiai Tata Motors lenne. Az autógyártó 300–500 hektárnyi területet keres, ahol a gyáron kívül egy alkalmazottak képzésére alkalmas központot is nyitna. Szlovákia egy valamivel több mint 100 hektárnyi nagyságú ipari parkot tud csak kínálni – ez Nyitra mellett van –, a vonatkozó jogszabály elfogadása után ezt bővítenék ki a környező telkek kisajátításának köszönhetően. Hudák szerint a gyártó szeptember közepén hozza meg a végső döntést, addig garantálni kell neki a területet.

8000 embert alkalmaznának

„Eljutottunk az utolsó fordulóig. Nagy esélyünk van ennek a beruházásnak a megszerzésére” – mondta a miniszter. Az autógyártó nevét és a tervezett beruházás összegét sem akarta elárulni, annyit viszont jelzett, hogy több milliárd eurós invesztícióról lenne szó. „Az elmúlt évekből minimum két olyan nagy beruházásról tudok, amelyet csak ezért veszített el az ország, mert nem tudott felkínálni egy nagy területű, 250 hektárnál is nagyobb, komplex ipari parkot” – állítja a gazdasági tárca vezetője. Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon is vannak nagyobb ipari parkok.

Az új autógyártó állítólag 8000 embert foglalkoztatna. Lisa Palmer, a Jaguár sajtóképviselője színtiszta találgatásnak nevezte az új gyár megépítéséről terjengő híreket. „Minden, erről a témára folytatott egyeztetés bizalmas, a leendő helyszínről, országról nyárnál korábban nem születik döntés” – nyilatkozta korábban Palmer.

Zöldmezős erotikus szalon?

Egyébként nemcsak a nagyberuházásokról szóló törvényt, hanem az építési törvényt is egyszerre módosítanák, mégpedig úgy, hogy a gyártással, kutatással, szolgáltatásokkal és ipari fejlesztésekkel összefüggő beruházásoknál is lehetőség lenne a szükséges parcellák kisajátítására.

Az ellenzéki KDH pedig épp ebben látja a jogszabály legnagyobb veszélyét, Alojz Hlina szerint ugyanis az állam először kisajátít egy területet, amelyen később vidámpark vagy kaszinó is épülhet. „Olyankor fognak kisajátítani, amikor még csak nem is fogják sejteni, milyen beruházásnak fogják felkínálni az adott területet. A szolgáltatás bármilyen lehet, nem akarom gyorsan kimondani, hogy erotikus, de látják, elhagyta a számat ez a szó” – mondta Hlina. (dem, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
FBI k

Az FBI módszereivel harcoljunk a fizetésemelésért

fd

A 14. nyugdíjat novemberre várták, de a biztosító csak ekkor fogja kifizetni!

munkahivatal

„Képezd magad” – növekszik a szakmai továbbképzések iránti igény

A síneken fekve várta a vonatot

TRAGÉDIA: Elgázolt egy férfit a vonat az állomáson

A középiskolások harmada már próbálta a marihuánát

16 évre rács mögé kerülhet egy férfi, aki gyógyászati célokra termesztett marihuánát

Érsekújvár

180 éves az érsekújvári gimnázium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.