Egyre kevesebb a disznó

A hazai sertéstenyésztés helyzete az utóbbi nyolc–tíz év során sokat romlott. Több telep teljesen leépült, s a még meglévőkben is jelentősen csökkent az állomány. Az ágazatot legnagyobb problémája az, hogy az előállítás többe kerül az értékesítésnél.
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. augusztus 4. 13:06

Már tavaly elkészült a sertéstenyésztés új támogatási mechanizmusa, amely viszont csak a következő év elejétől lép hatályba. Több agrárszakember is úgy véli, hogy az új rendszerben sem lesz egyszerű folyamat a régóta hanyatló ágazat fellendítése. Hiszen nagyok a lemaradások, sok helyütt óriási mínuszokat kell(ene) lefaragni ahhoz, hogy újfent erőteljes ágazattá váljon a sertéstenyésztés.

Van remény?

Perleczký Gábor, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) Galántai Regionális Hivatalának igazgatója lapunknak elmondta, hogy a járás sertéstenyésztői optimisták, s reménykednek, hogy nem egy újabb mézesmadzagot húznak majd el az orruk előtt. „Akik eddig is kitartottak a sertéstenyésztés mellett, bizony csak azért tették, mert mondhatni hagyományos ágazatról van szó gazdaságukban. Egyébként veszteséggel gazdálkodnak ezen a területen, s a növénytermesztéssel kell megteremteni az egyensúlyt, illetve az esetleges nyereséget. Néhány gazdaság vezetője még figyelembe veszi, hogy legalább néhány embernek munkát biztosítson, vagyis valamelyest hozzájáruljon a foglalkoztatottsághoz. Ezek a cégvezetők helybeliek vagy esetleg a szomszéd faluból származnak, ők még együtt éreznek a falusi emberekkel” – magyarázta Perleczký.

Szerinte az új sertéstenyésztés-támogatási mechanizmusról a tenyésztők még nem sokat tudnak. A keretszámokat ugyan a Ľubomír Jahnátek vezette agrártárca már korábban kidolgozta, most azonban Brüsszelen a sor. Kérdés, hogy milyen módosításokat eszközöl a szlovák tervezetben, s az sem mellékes, hogy milyen határidőn belül jelez vissza. „Általában hosszabb átfutási időről van szó” – jegyezte meg Perleczký.

Nincs szlovákiai kereslet

A sertéstenyésztéssel kapcsolatban módfelett lehangolóan nyilatkozott lapunknak Papp István mérnök, a nyárasdi Agrotop Rt. ügyvezető elnöke. „Az országban sok mindenben nincs világos döntés, pontos határozat. Ez hatványozottan vonatkozik a mezőgazdaságra. Mi úgy döntöttünk, hogy nincs értelme tovább folytatni a sertéstenyésztést, mert jelentős ráfizetést okozott több éven át. A döntésünk végleges, most már az utolsó egyedeket likvidáljuk. Anyasertéseink már nincsenek, a hizlaldában mindössze pár darab sertésünk van. Bosszantó az is, hogy nincs hazai feldolgozó, tavasszal Lengyelországba szállítottuk a sertéseket. A jelenlegi felvásárlási ár 1,35 euró körül mozog az élőtömeg kilogrammjára átszámítva” – részletezte Papp István.

Szlovákia uniós csatlakozását követően a sertéstenyésztés talán a 2011-es év kezdetén volt a legkritikusabb helyzetben. Akkor ugyanis a felvásárlási árak jóval alacsonyabbak voltak a költségeknél. Akkor a felvásárlási ár egy kilogramm élőtömegre átszámítva egy euró alá zuhant.

Susla Béla

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič végül engedett, indulhat az oltási kampány

a

Az új autókban korlátozzák az előírt sebesség túllépését

f

Párkány: hosszú távon lesz kifizetődő a rendszer

kvíz

KVÍZ: Megismered a politikust kizárólag a szeméről?

koronavírus koncert

A tömegrendezvényeken kültéren is kell szájmaszk vagy reszpirátor

tiktok

Videó: Elhúzta kamasz fia ágyát a faltól, sokkolta, amit ott talált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.