Egyre kevésbé bíznak Szlovákiában a külföldi társaságok vezetői

Pozsony |

A Szlovákiában megtelepedett külföldi cégek vezetői egyre borúlátóbbak a szlovák gazdaság várható alakulásával kapcsolatban. Az elmúlt évekhez képest jóval többen gondolják azt, hogy ha dönteniük kellene a beruházásukról, ma már biztosan nem Szlovákiát választanák.

A szlovák–osztrák, a szlovák–német, a szlovákiai svéd és holland kereskedelmi kamara, valamint a pozsonyi osztrák nagykövetség kereskedelmi osztálya által megrendelt felmérésben 127 cégvezetőt kérdeztek a szlovák gazdaság kilátásairól. A februárban és márciusban elvégzett felmérésben résztvevők döntő többsége külföldi tulajdonban levő céget vezet.

A most közzétett tanulmány szerint idén megtört a cégvezetők szlovák gazdaságba vetett bizalma. 2016-ban például a megkérdezettek alig 29 százaléka ítélte kifejezetten jónak Szlovákia gazdasági helyzetét, tavalyra pedig az arányuk 63 százalékra nőtt. A most közzétett felmérés szerint idén már csak a megkérdezettek fele nevezte jónak az ország gazdasági helyzetét.

Míg tavaly a cégvezetők több mint 40 százaléka gondolta azt, hogy az előző évhez képest javult a gazdasági helyzet, idén erre csak a tizedük számít.

Kevésbé derűlátók a cégvezetők a saját ágazatukkal és cégükkel kapcsolatos kilátásokat illetően is.

A pesszimizmus az adott cégek foglalkoztatására is rányomja a bélyegét. Míg tavaly a megszólított cégvezetők csaknem fele számolt azzal, hogy az előző évhez képest nő az alkalmazottaik száma, és csak 9 százalékuk jelzett elbocsátásokat, idén a cégek nem egész harmada tervezi új alkalmazottak felvételét, az ötödük pedig elbocsátásokkal számol. Visszafogottabb lesz a béremelés is. Míg tavaly a bérköltségek 9,5 százalékos növekedését jelezték, idén ez 7,5 százalékra esett vissza. Hans Christian Kügerl, a pozsonyi osztrák nagykövetség kereskedelmi tanácsosa szerint Szlovákiának sikerült fenntartania a versenyképességét a szomszédos országokkal szemben, a cégvezetők által az elmúlt években említett legnagyobb hiányosságokat azonban nem sikerült orvosolni.

A cégvezetők szerint továbbra is aggasztóan elterjedt a korrupció, átláthatatlanok a közbeszerzési eljárások, gond van a jogbiztonsággal és a szelektív állami támogatásokkal is.

Az említett problémák megoldásánál jóval határozottabban kellene fellépnie a kormánynak – vallja Stefan Hanke, a nagymihályi Ehlebracht Slovensko társaság ügyvezetője. A felmérés szerint 2016-ban a megkérdezett cégvezetők 85%-a vallotta azt, hogy ha választania kellene a beruházásáról, újra Szlovákia mellett döntene, mára az ilyen cégvezetők aránya 73%-ra esett vissza. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?