Gazdaság

Egyelőre nem sok látszik a bürokrácia elleni harcból

Pozsony | 221 óra – idén nagyjából ennyi időt tölt egy átlagos szlovákiai kisvállalkozó hivatali ügyintézéssel, a tavalyi 222 órával szemben – derül ki az INESS gazdaságkutató intézet most közzétett bürokráciamutatójából, amely a szlovákiai hivatalok vállalkozókkal szembeni packázását hivatott felmérni.
Molnár Iván

2019. október 2. 08:44

Az INESS még 2016-ban egyezett meg a külföldi partnerintézeteivel abban, hogy szeptember 29. a bürokrácia nemzetközi napja lesz. 1881-ben ugyanis ezen a napon született Ludwig von Mises osztrák közgazdász, filozófus, író, a klasszikus liberális közgazdaságtani iskola központi alakja, aki egy egész könyvet szánt a bürokráciával kapcsolatos problémák elemzésére. A gazdaságkutató intézet a bürokrácia nemzetközi napja alkalmából évente közzéteszi a bürokráciamutatóját, amely – a kormány állítólagos igyekezete ellenére – alig változott. A most közzétett elemzés szerint egy átlagos, már befutott, négy alkalmazottat foglalkoztató vállalkozó idén nagyjából 221 órát, vagyis csaknem 28 munkanapot tölt azzal, hogy eleget tegyen az összes hivatali kötelességének.

Az INESS már negyedik éve állítja össze a bürokráciamutatóját.

„Tény és való, hogy a korábbiakhoz képest ma már a kormányképviselők is jóval többet beszélnek a vállalkozói környezet javításáról, a probléma azonban az, hogy a szavak és a gyakorlat között még mindig nagy az eltérés. 
A kormány ugyan dolgozik a bürokráciaellenes csomagokon, a vállalkozók azonban ebből egyelőre nem sokat éreznek”

– állítják az INESS elemzői. Szerintük ugyan már több éve működik a Slovensko.sk közigazgatási portál, ami azonban csak a papírmunkát csökkentette, a hivatali bürokráciát alig. Akadozik a vállalkozók tájékoztatása a hivatali kötelezettségeikről, miközben az ezek elmulasztásáért járó büntetések továbbra is drákóiak.

A 221 órából a legtöbb időt, 84,5 órát az alkalmazottakkal kapcsolatos ügyintézés veszi el, a társasági adóval kapcsolatos teendőkre egy átlagos vállalkozó pedig évente 46 órát kénytelen szánni. Az idei csökkenéshez elsősorban a személyes adatok kezelésével (GDPR) kapcsolatos ügyintézés járult hozzá, ami azonban nem azt jelenti, hogy e téren javult volna a helyzet, csupán annyit, hogy egy évvel ezelőtt léptek életbe az új szabályok, és az átállás tavaly több időt vett igénybe. Idén ugyanakkor átlagosan 11 órát vett el a vállalkozók életéből az eKasa projekt is, vagyis a pénztárgépek rákötése az adóhivatalok szervereire. Az INESS elemzői szerint az utazási utalványokkal kapcsolatos kötelességekre szánt idő még meg sem jelent a rendszerükben, hamarosan így tovább romolhat a bürokráciamutató.

Az INESS szerint idén Csehországban, Litvániában és Spanyolországban is elvégeztek egy hasonló elemzést, amely Szlovákia számára pozitív eredményt hozott, hiszen a szlovákiai vállalkozók kevesebb időt töltenek hivatali ügyintézéssel az említett országokban vállalkozó kollégáiknál. Míg Szlovákiában ez a már említett 221 óra, Csehországban 226, Litvániában 244, Spanyolországban pedig 363 óra. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!