Gazdaság

D4: módosítani akarják az új Duna-híd projektjét

Pozsony | Lassan halad előre a D4-es körgyűrű építése, most az egyszer az új Duna-hídra panaszkodnak az OZ Triblavina Polgári Társulás képviselői. Azt nehezményezik, hogy a körgyűrűt a spanyol Cintra cég vezette nemzetközi konzorcium olyan módosított projekt alapján építi, amelyre mindeddig nem kapta meg az építési engedélyt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 14. 19:47

A munkagépek ugyan már néhány hete elérték a Dunát, egyesek szerint viszont a szükséges engedélyek nélkül folytatják az építkezést  - Somogyi Tibor felvétele

A közlekedési minisztérium az elmúlt napokban ellenőrizte a munkálatok folyamatát, s mint kiderült, a Duna medrében most zajlanak a geológiai felmérés előkészületei.

A tárca szerint jelenleg a beadványok miatt még nem kellett leállítani az építkezést, viszont fennáll a veszélye annak, hogy a panaszok ugyanúgy nehezítik majd a projekt folytatását, mint ahogy azt a Triblavina kereszteződés esetében nehezítették. A szóban forgó kereszteződést a polgári társulások beadványai miatt csak több hónapos késéssel kezdhették építeni.

Új engedélyek

„A konzorcium úgy módosította a projektet, hogy olcsóbb technikai megoldásokat tudjon alkalmazni. Ezeknek a változásoknak viszont ismételten át kell esniük az engedélyeztetési folyamaton, kérvényezni kell az építési engedély módosítását” – állítják az OZ Triblavina képviselői.

A minisztérium szerint az építkezést nem állították le. „A kivitelező az optimalizáció keretében módosította a Duna-híd technikai paramétereit” – közölte a közlekedésügyi tárca azzal, hogy a módosítások engedélyeztetése már folyamatban van. „Az építkezés tehát nincs leállítva, a munkálatokat a korábbi ütemterv szerint folytathatják” – tájékoztatott a minisztérium.

2018. július 11. 12:38

Vizsgálják a D4-es és R7-es utak építéséhez használt föld szennyezettségét

Veszélyes híd?

A polgárjogi aktivisták és környezetvédők szerint viszont a D4-es körgyűrű szóban forgó szakaszának drasztikus módosításait készítik különösen ott, ahol a híd a védett természeti övezetet fogja átszelni. Emlékeztetettek, hogy a projekt környezetvédelmi hatástanulmánya sincs befejezve, ez pedig elengedhetetlen az építési engedély kiadásához. „Ebből pedig az következik, hogy engedély nélkül, tehát feketén folytatják az építkezést” – állítják a polgári aktivisták. Példaként említik, hogy az eredeti tervek szerint az új Duna-híd pilléreit egymástól 222 méteres távolságban majdnem a parton akarták megépíteni. Ehhez képest a módosított tervek szerint a pillérek már a folyóban lesznek, 170 méterre egymástól. Ez az OZ Triblavina szerint életveszélyes lehet a Dunának ennek a szakaszán közlekedő csónakázók és kajakozók számára, ugyanis ha a híd közelében borulnak fel, akkor a víznyomás könnyen a pillér alá húzhatja őket.

A konzorcium képviselői korábban sajtónyilatkozatban közölték, hogy „az eddig kiadott, a nyilvánosság előtt bemutatott építési engedélyeket azon dokumentumok alapján adták ki, amelyeket a kivitelező még a versenytárgyalás során dolgozott ki, s nem a győztes konzorcium által leadott módosított projektdokumentációk alapján”.

Ez annyit jelent, hogy azon technikai megoldásokat, amelyekkel a konzorcium megnyerte a tendert, optimalizálni kellett, a kivitelező szerint kizárólag így lehetett elérni „az ideális arányt a minőség és az építkezésre fordított kiadások között”. (dem, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Robert Fico nem jelölteti magát az alkotmánybíró-választás következő fordulójában

Kitolta a fagyra a hajléktalant

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?