Gazdaság

Bátrabban költekeznek 
a szlovákiai családok

Pozsony | A szlovákiai családok, amellett, hogy a leggyorsabb eladósodást produkálók közé tartoznak az Európai Unióban, egyre bátrabban szórják 
a pénzt – derül ki a Cetelem legfrissebb, kedden közzétett nemzetközi felméréséből.
Molnár Iván

2019. június 5. 17:16

A Cetelem 17 európai országban 13 800 ember fogyasztási szokásait vette górcső alá tavaly december elején, és az adatfeldolgozást követően most tette közzé az ezzel kapcsolatos elemzését. Az idei felmérés egyik legnagyobb meglepetésének Szlovákia számít, nálunk ugyanis a legnagyobb azok aránya, akik az eddigieknél is nagyobb pénzszórásra készülnek. A szlovákiai adatközlők 73 százaléka gondolja azt, hogy idén nagyobb összeget költenek el, mint tavaly. E tekintetben az első helyen vagyunk a vizsgált országok között, jócskán meghaladva a 41 százalékos uniós átlagot. Magyarországon például a megkérdezettek csupán 21 százaléka tervezi a kiadások növelését.

„A Szlovákiában megkérdezettek több mint fele nagyobb összeget kíván költeni az utazásra és pihenésre, a háromnegyedük pedig lakásának a felszerelésére vagy modernizációjára is”

– nyilatkozta Nathalie Nesrin Gonin, a BNP Paribas Personal Finance vezérigazgatója. Szerinte a vásárlóerő szempontjából Szlovákia a leggyorsabban növekvő országok közé tartozik.

A felmérés a helyi termékek megítélésére is kitért. Ebből a szempontból azonban látványos különbség van az egyes országok között. Arra a kérdésre, hogy mi számít helyi terméknek, az EU nyugati tagországaiban legtöbben az adott régiót nevezték meg szűkebb pátriának, míg a keletiekben, így Szlovákiában is azt, ha az árucikk az adott országban készült. Ez utóbbit nálunk a megkérdezettek 44 százaléka vallja, míg 34 százalékuk a más uniós tagországokban készült árut is helyi terméknek tartja.

Még nagyobb a különbség a mozgatórúgó tekintetében: a nyugati uniós tagországokban a vásárlók a környezet védelme iránti elkötelezettségüket, míg Szlovákiában és a többi keleti uniós tagországban inkább a hazafias érzéseiket nyilvánítják ki a fogyasztással.

A szlovákiai válaszadók 68 százaléka hajlandó felárat fizetni a helyi termékért.

Az európaiak 77 százaléka vásárol azért helyi terméket, mert az a gazdaságukra pozitívan hathat, 70 százalékuk szeme előtt a foglalkoztatottság növelése, a munkahelyek teremtése lebeg. Az európaiak 42 százaléka mondta azt, hogy a helyi termékek fogyasztása pozitív hatással van a környezetvédelemre, a hazafiasságot csak 24 százalékuk említette. A minőséget a válaszadók 84 százaléka tartja fontosnak a helyi termékek vásárlásánál, ebben a németek, az osztrákok és a franciák járnak az élen. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?