Gazdaság
Az ipari ingatlanokat építő cégek átlagosan több mint 12 nappal a fizetési határidő lejártát követően térítik meg a számláikat - TASR-felvétel

Az építőipari cégek fizetési morálja a leggyengébb

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 18. 18:05

Pozsony | Szlovákiában az elmúlt időszakban tovább romlott a fizetési morál, a vállalkozóknak így egyre több gondot okoz, hogy az üzleti partnereik nem fizetnek időben. A Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legfrissebb felmérése szerint azonban az egyes ágazatok között szakadéknyi különbségek vannak.

A Bisnode a fizetési morált felmérő, tegnap közzétett elemzésében ezúttal csak azokat az ágazatokat vizsgálta, amelyekből legalább száz cégtől sikerült beszereznie a szükséges információkat. A cégminősítő társaság szerint ezzel biztosítják az elemzés objektivitását. „Az általunk vizsgált cégek döntő többségénél negatív fizetési morált tártunk fel, vagyis ezek a vállalkozások késve térítik meg a számláikat. E tekintetben is látványos különbségek vannak azonban az egyes ágazatok között. Továbbra is az építőiparban a legrosszabb a helyzet, a toplistánk első tíz helyezettje valamilyen módon összefügg ezzel az ágazattal. Az ipari ingatlanokat építő cégek például átlagosan több mint 12 nappal a fizetési határidő lejártát követően térítik meg a számláikat. Több mint 11 nappal késnek azonban a lakásépítő cégek is” – mondta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője. A legrosszabbul fizető ágazatok között azonban ott van szinte az összes építőipari ágazat és az építőanyag-kereskedők is. „A számlák kifizetésének a halogatása hatalmas károkat okoz a beszállítóknak, ezeknek az üzlet megkötése előtt így mindenképpen megéri felmérni az üzleti partnereik fizetési morálját” – tette hozzá Štěpánová.

A most közzétett felmérés szerint a legbiztonságosabb üzleti partnereknek egyébként az oktatási, egészségügyi és szociális intézmények számítanak. Az általános iskolák például átlagosan már öt nappal a fizetési határidő lejárta előtt megtérítik a számláikat. Hasonlóan jó a helyzet azonban az egyházi és állami intézmények esetében is. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk