Gazdaság

Április 15-ig kérhetnek támogatást 
a gazdák az öntözőrendszerekre

Pozsony | Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) április 15-ig meghosszabbította az öntözőgazdálkodás dotálásával kapcsolatos kérvények benyújtásának a határidejét. A támogatásokra vonatkozó kérelmeiket eredetileg január 15-ig terjeszthették be a gazdák, ezen módosított most a PPA.
Susla Béla

2019. február 5. 17:00

(Képarchívum)

Az Agrárkifizető Ügynökség szerint a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa azt szeretné elérni, hogy a támogatást igénylők kérvényeit az állami intézmények alaposan, pontosan bírálhassák el. A kérvények benyújtási határidejének a módosítását megerősítették az agrárönkormányzatok is. „Azért igényeltük a leadási határidő kitolását, mert például a környezetvédelmi hivatalok a korábban megszabott időpontig nem tudták a gazdáknak kiadni a kérvényekhez szükséges állásfoglalásokat. Mindez viszonylag hosszú ideig húzódott. A felhívásban együttesen öt olyan pont van, amelyet nem lehetett a januári határidőig teljesíteni. Az államnak erre már a felhívás összeállításakor gondolnia kellett volna” – részletezte lapunknak Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke.

Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője elmondta:

a hosszabb kérvényezési idő bizonyára több gazdát ösztönöz majd arra, hogy igényelje az öntözőgazdálkodás támogatását.

„A kérvényeiket korábban benyújtók is kiküszöbölhetik az esetleges hibákat, pótolhatják a hiányosságokat a nyomtatványaikban” – erősítette meg Korpáš.

A földművelésügyi minisztérium az öntözőgazdálkodás támogatásával kapcsolatos felhívását tavaly nyáron tette közzé, és a PPA 2018. november 2-ától fogadja a kérvényeket. A felhívást a mezőgazdasági tárca eredetileg 2016-ban hirdette meg, több hiányosság miatt azonban visszavonta. A gazdák ezt követően 2017-ben várták az új felhívást, az időpont azonban állandóan kitolódott. A mezőgazdasági termelők már több fórumon is jelezték, hogy saját eszközeikből, uniós támogatások nélkül egyszerűen képtelenek korszerű öntözőrendszereket kiépíteni és üzemeltetni. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nem éri meg csalni a házi pálinkafőzésnél

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

Rossi három jó döntése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?