Gazdaság

Akár több hónapig szennyezett olaj is jöhet Oroszországból

Pozsony/Budapest | Továbbra sem lehet tudni, mikorra sikerül felszámolni 
a szennyezett orosz kőolajjal kapcsolatos problémákat. Kedden az ukrán, a fehérorosz és az orosz fél, valamint európai vállalatok ugyan találkoztak Pozsonyban, a kiszivárgott hírek azonban nem adnak okot a derűlátásra.
Molnár Iván

2019. május 16. 12:00

Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője szerdán azzal kecsegtetett, hogy a pozsonyi Slovnaft kőolaj-finomítóba várhatóan május második felében érkezhet újra minőségi orosz kőolaj keleti irányból a Barátság kőolajvezetéken keresztül. Egyre több olyan hír szivárog ki azonban, amely azt bizonyítja, hogy a probléma megoldása nem lesz olyan könnyű, mint azt eredetileg elképzelték.

„További 4-6 hónapig lehet szennyezett az Oroszországból Szlovákia és Magyarország felé küldött kőolaj”

– közölte az ukrán állami Ukrtransznafta vállalat a Reuters beszámolója szerint, miután kedden az ukrán, a fehérorosz és az orosz fél, valamint európai vállalatok találkoztak Pozsonyban, hogy megbeszéljék a kőolajvezeték megtisztításának a következő lépéseit.

A Szlovákia és Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben április 19-én észleltek szerves klórvegyület-szennyeződést. A Barátság kőolajvezeték északi ága Fehéroroszországon át Lengyelország és Németország, a déli pedig Ukrajnán át Magyarország, Szlovákia és Csehország felé halad. A szennyezés miatt több európai ország, így Lengyelország, Németország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és a balti köztársaságok felfüggesztették a kőolajvezetéken át érkező olajimportot. A szerves klórvegyületek magas koncentrációban ugyanis már rövid távon is jelentős korróziót okoznak a finomítói technológiai rendszerekben.

A Barátság vezetéken a szállítás a hétvégén indult be ismét, miután a magyar Mol szakértői is kiegészítő vizsgálatnak vetették alá a csővezetékben levő nyersolajat, és megerősítették, hogy készek átvenni a szállítmányt. A Reuters most azt írja, Magyarország az első, amely újraindította az importot a vezetéken tesztüzemként. A napokban a szlovák Transpetrol kőolajszállító is megerősítette, hogy együttműködik a Mollal a kőolaj tesztelésében.

Az Ukrtransznafta vezetője azt is közölte, mintegy 350 ezer tonna szennyezett olaj van Ukrajnában, amelyet Magyarország és Szlovákia felé fognak továbbküldeni a megegyezés szerint, ez pedig 4-6 hónapig fog tartani. A Mol kedden korábban azt közölte, hogy 100 kilotonna szennyezett kőolajat vesznek át a vezetékből és raktároznak el annak érdekében, hogy a Barátság vezetéken mihamarabb újraindulhasson a szabványos kőolaj szállítása. (TASR, MTI, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

A PS-Spolu nyert, az MKP mandátuma kérdéses, a Híd bukott az előzetes eredmények szerint

Čaputová büszke Szlovákiára

Nem is meccs, hanem ünnep

Ravasz: „Megfizettük az adót ezért a koalícióért“

Kiskát zavarja a szélsőségesek előretörése

Mandátumbecslés a nem hivatalos adatok alapján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?