A veterán vállalkozások is egyre borúlátóbbak

Határon túli fiatal vállalkozók jelentkezhetnek a Példakép pályázatra
Pozsony |

A ma is aktív szlovákiai cégek ötödét röviddel 
a harminc évvel ezelőtti rendszerváltást követő időszakban alapították – derül ki a Datank ügynökség ČSOB bank számára elvégzett felméréséből, amely szerint azonban ezek 
a sokat próbált, „veterán” cégek is egyre borúlátóbbak a jövőjüket illetően.

A most közzétett felmérés szerint tízből négy szlovákiai cég már több mint húsz éve jött létre, az ötödük pedig 25 évnél is öregebb, az egyes ágazatok között azonban látványos különbségek vannak. „Az építőiparban például a cégek negyedét 20–24, az ötödét pedig több mint 25 éve alapították, a kis- és nagykereskedelemben regisztrált cégek 43 százaléka azonban 19 évnél nem öregebb” – mondta Koloman Buzgó, a ČSOB céges ügyfeleit kiszolgáló részlegének az igazgatója.

„Az 1989-es rendszerváltást követő időszakban az ország gazdasági mutatói egyáltalán nem voltak ideálisak a vállalkozások beindításához. Az infláció üteme 1991-ben például elérte az 50 százalékot, a munkanélküliség aránya pedig a korábbi 0-ról már 1992-re 12 százalékosra ugrott”

– mondta Marek Gábriš, a ČSOB elemzője. A kezdeti időszakban szerinte a vállalkozóknak a megfelelő hely kiválasztása okozta a legkevesebb gondot, míg a legtöbbet a finanszírozás. A ČSOB elemzése szerint az akkor indított vállalkozások nagyjából negyedét banki hitelből finanszírozták, a további negyedéhez pedig a családtagok vagy ismerősök járultak hozzá pénzzel.

A Datank a felmérésében arra is kitért, hogy milyen elvárásokkal tekintenek a jövőbe a rendszerváltást követően alapított, mára már veteránnak számító cégek. Gábriš szerint a gazdaság lassulásával kapcsolatos hírek, és egy újabb válság kirobbanásának a veszélye a vállalkozók hangulatára is rányomta a bélyegét. A cégek várakozásait mérő index 7,7 pontra esett vissza, ami az idei első fél évhez képest is több mint 10 pontos zuhanásnak számít. A szlovákiai vállalkozók jóval borúlátóbbak a cseh kollégáiknál is, Csehországban ez a mutató ugyanis még most is 14,6 ponton áll. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?