Gazdaság

A szlovákiai családoknak megéri külföldön vásárolni

Pozsony | Szlovákia tavaly azon uniós tagországok közé tartozott, amelyekben a leggyorsabban nőttek az élelmiszerárak, a szlovákiai családoknak így továbbra is megéri átutazni a szomszédos országokba vásárolni, hiszen a visegrádi országok élelmiszerárai közül még mindig 
az itteniek a legmagasabbak.
Molnár Iván

2019. június 24. 12:10

Nem csupán a fogyasztók érzik úgy, hogy a szlovákiai élelmiszerárak alaposan elszálltak, ezt az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat 2018-as adatszerzésen alapuló elemzése is alátámasztja. „Míg az euró bevezetését követő első években, 2009 és 2010 táján a szlovákiai élelmiszerárak 26 százalékkal maradtak el az uniós átlagtól, 2012-re már csak 15-tel, ma pedig a különbség csupán 8,2 százalék. Az üdítők, a tejtermékek és a hal ára ugyanakkor már az uniós átlagot is meghaladja” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding elemzője.

Ennél is látványosabbak a különbségek azonban, ha Szlovákiát a többi visegrádi országgal hasonlítjuk össze. Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban az összes vizsgált élelmiszer olcsóbb, mint Szlovákiában.

Egy ugyanakkora bevásárlásért Csehországban 10, Magyarországon 9,1, Lengyelországban 26,5 százalékkal alacsonyabb összeget kérnek, mint Szlovákiában.

Az egyes termékek között azonban még ennél is látványosabb különbségek lehetnek. Csehországban például a zöldség és a gyümölcs csaknem az ötödével olcsóbb, mint nálunk. Magyarországon az üdítőkhöz csaknem 19, a halhoz 15, a péksüteményekhez, zöldséghez és gyümölcshöz 12-13 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá. A lengyel üzletekben a péksütemény az ötödével, a zöldség és gyümölcs pedig csaknem a harmadával olcsóbb, mint Szlovákiában. „A szomszédos országokba irányuló bevásárlóturizmusnak kedvez azok valutáinak az euróval szembeni gyengélkedése is” – tette hozzá Sadovská.

Szlovákiában a legtöbb bőrt egyébként az üdítőgyártók húzzák le a fogyasztókról. Az üdítők ugyanis nem csupán régiónk legtöbb országában olcsóbbak, mint Szlovákiában, de még a vásárlóerő tekintetében jóval előttünk járó Németországban is majd a tizedével kevesebbe kerülnek, mint nálunk. Országtól függően 8–16 százalék közötti összeggel olcsóbb azonban az üdítő Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és Olaszországban is.

A tőlünk nyugatabbra fekvő uniós tagországok közül Franciaországban és Németországban például a tejtermékekhez, Hollandiában és Spanyolországban a halféleségekhez, Nagy-Britanniában a péksüteményekhez is olcsóbban juthatunk hozzá, mint Szlovákiában. „Mindezt figyelembe véve, azon sem szabadna csodálkoznunk, hogy míg a szlovákiai háztartások kiadásainak nagyjából a 20 százaléka megy el az élelmiszerekre, az uniós átlag nem egész 12 százalék” – mondta Sadovská. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?