Gazdaság

A szlovákiai agrárcégek is harcolnak a szakemberekért

Pozsony | A fiatalok többsége az igényes fizikai munka és az alacsony fizetések miatt nagy ívben elkerüli a mezőgazdaságot. Az aggasztó kérdés ma az, hogy kik veszik át a jelenlegi agráralkalmazottaktól a stafétabotot.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 4. 16:06

A mezőgazdaságban egyre kevesebb a fiatal, az alkalmazottak nagyjából 40 százaléka már 50 éven felüli  - TASR-felvétel

Nem véletlenül jelezte már korábban is több alkalommal Gabriela Matečná földmű-velésügyi miniszter, hogy sokan a hatvanadik életévük körül járnak az ágazatban, és az utánpótlással komoly gondok lehetnek. Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség elemzője szerint nem lehet tudni, hogyan alakul a foglalkoztatottság az agráriumban tíz év múlva. „Tíz jelenlegi aktív gazdából egy évtizeden belül négy már eléri a nyugdíjkorhatárt. Ez a mutató is jelzi, hogy a mezőgazdaság a leginkább kiöregedett nemzetgazdasági ágazatok közé tartozik. 

2018. május 2. 12:03

Egyre több az illegális vendégmunkás Szlovákiában

Az agrárágazatban a mostani alkalmazottak 40 százaléka 50 éven felüli. A szlovák gazdaság egyéb ágazataiban ez az arány 10–30 százalék között mozog” – erősítette meg lapunknak Sadovská. A gazdaszövetség elemzője hozzáfűzte, hogy a szlovákiai agrárvállalatok vezetői is egyre gyakrabban foglalkoznak az elkövetkező évek foglalkoztatottságának kérdésével. Felettébb elgondolkodtató, hogy az utóbbi években egyre kevesebb fiatal érdeklődik a mezőgazdasági szakközépiskolák iránt. Emiatt több ilyen tanintézmény is bezárt, vagy társult más szakképesítést nyújtó középiskolával. „Annak ellenére, hogy ma a mezőgazdasági üzemek száma kevesebb, mint az 1989-es rendszerváltást megelőzően, az agrárcégek szó szerint verekednek a szakemberekért” – hangsúlyozta Eva Sadovská. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?