A legtöbb dolgozó elégedetlen a fizetésével

Pozsony | A hivatalos statisztikai adatok szerint a szlovák átlagbér az elmúlt időszakban ugyan dinamikusan nőtt, az alkalmazottak között azonban látványos különbségek vannak. A nagy többség nincs megelégedve a fizetésével, és minimum 100 eurós, vagy annál is nagyobb béremelést tartana elfogadhatónak.
Molnár Iván

2019. április 2. 14:09

A bruttó átlagbér Szlovákiában tavaly több mint 6 százalékkal, 1013 euróra nőtt, ami elsősorban a dinamikus gazdasági növekedésnek köszönhető. „A bruttó hazai termék (GDP) növekedését az ígéretesen alakuló külföldi keresletnek és a látványosan bővülő hazai fogyasztásnak köszönhetjük. A gazdasági növekedés a cégek beruházási kedvén is meglátszik, ez pedig a foglalkoztatásra is rányomja a bélyegét. A munkanélküliség történelmi mélyponton van, a cégek pedig egyre nehezebben találnak szakképzett hazai munkaerőt. A vendégmunkások behozatalán kívül így a béreket is kénytelenek megemelni, ha a versenytársaiktól szeretnék elhódítani az alkalmazottakat” – nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője.

Az átlagbér növekedése azonban nem mindenkit érint egyformán. Glasová elmondta:

ezer eurót meghaladó bruttó bérrel az alkalmazottak csupán 39 százaléka büszkélkedhet.

Nincs mivel dicsekednünk azonban uniós összehasonlításban sem. A szlovák átlagbér csak hat uniós tagországban (Lengyelország, Lettország, Magyarország, Litvánia, Románia, Bulgária) mértnél nagyobb. Luxemburgban, Dániában és Hollandiában az átlagbér például a 4 ezer eurót is meghaladja.

Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy a szlovákiai alkalmazottak döntő többsége nincs megelégedve a fizetésével.

„A felmérésünkből kiderül, hogy átlagosan 100 euróval nagyobb fizetésre vágyunk a jelenleginél. A többség átlagosan 1129 eurós bruttó bért tartana elfogadhatónak”

– mondta Lýdia Žáčková, a Postabank szóvivője. A nemek közötti különbség azonban itt is megmutatkozik, a férfiak igénye a béremeléssel kapcsolatban ugyanis nagyjából 200 euróval nagyobb, mint a nőké. A különbség meglátszik a gyengébben és jobban keresők között is. Míg a havi 600 eurós bruttó bérből élők már akkor is boldogok lennének, ha a béremelést követően a fizetésük enyhén ezer euró alatt maradna, az ezer eurót keresők már 1500 eurós fizetésről álmodnak. Regionális szempontból a pozsonyiak elvárásai a legnagyobbak, ők átlagosan 1300 euró fizetést tartanának elfogadhatónak. A Kassa és Besztercebánya megyében élők ezzel szemben ezer euróval is megelégednének. A korosztályok közül a 36 és 45 év közöttieknek vannak a legnagyobb igényeik. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

v

Halálos baleset történt Pográny mellett

Tőketerebes

Újabb hidat zártak le a Tőketerebesi járásban

rendőrség

Áthajtott a piroson – egy rendőrautóval ütközött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.