Gazdaság

22 milliós támogatás az öntözőrendszerekre

Pozsony | Megugrott az érdeklődés az agrártermelők részéről az öntözőrendszerek modernizációjára fordítható állami támogatás iránt. Az Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA) végül 60 kérelem érkezett, míg egy hónapja még csak 12 kérvény szerepelt az ügynökség listáján.
Susla Béla

2019. május 15. 18:34

(Képarchívum)

„Az öntözőrendszerek modernizációjára 22 millió eurót különítettünk el, miközben egy-egy projektre legfeljebb 1 millió eurót folyósítunk. A jelzett mutatók szerint a kereslet lényegében fedve lesz” – mondta Daniel Hrežík, a földművelésügyi tárca sajtóosztályának a munkatársa. Az Agrárkifizető Ügynökség április közepén zárta le a felhívást. A benyújtott kérelmeket a hatályos kiírás értelmében legkésőbb 140 napon belül kell kiértékelni.

A szlovákiai gazdák már huzamosabb ideje várták ezt a felhívást. 2016-ban ugyan volt egy ilyen jellegű, de azt érvénytelenítették.

„Örülünk, hogy 60 termelő érdeklődik a támogatás iránt. Sok függ azonban a benyújtott projektek minőségétől is”

– figyelmeztetett Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke. Amikor tavaly megjelent a felhívás az öntözőgazdálkodás támogatására, a gazdák rögvest jelezték, hogy elenyésző összegről van szó, vagyis azt mindenképpen növelni kellene olyan projektek forrásainak az átcsoportosításával, amelyek iránt kisebb az érdeklődés. „Talán eltúloztuk a követeléseinket, de valamennyien jól tudjuk, milyen állapotban vannak az öntözőrendszereink. A tervezetre elkülönített 22 millió eurós összegnek elegendőnek kellene lennie. Ha mégsem, arra az esetre van egy megállapodásunk a földművelés-ügyi tárcával a támogatás növeléséről” – erősítette meg Macho. Ahhoz azonban, hogy az agrártárca más támogatásokból csoportosíthasson át pénzt, szükség lesz az Európai Bizottság beleegyezésére is.

„Az öntözővíz Szlovákiában nem kerül sokba: 10 ezer köbméter nagyjából egy euró. Az öntözőrendszerek nem gazdasági, hanem műszaki problémát jelentenek” – véli Ľuboš Jurík, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem Kertészeti Karának az oktatója. Szlovákiában nagyjából 318 ezer hektáron vannak kiépítve az öntözőrendszerek, ezeknek azonban csak az elenyésző része működőképes. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Húsz év után újra Pozsonyban

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?