1500 embert rúghat ki a kassai vasgyár

Kassa |

<p><span style="font-size: 11.8182px;">A kassai U.S. Steel vezetősége az alkalmazottak számának csökkentéséről tárgyal. Állítólag a munkások 15%-át is lapátra tehetik. Az állítólagos ok: eladnák a gyárat, ezért &bdquo;szép számokat&rdquo; akarnak produkálni.</span></p>

A kassai vasgyár alkalmazottainak 15%-át elbocsáthatják a következő hónapokban – a Korzár információi szerint drasztikus leépítésről tárgyal a US Steel (korábban VSŽ) vezetősége. Az első elbocsátásokra jövő áprilisban kerülhet sor, amikor lejár a szakszervezettel kötött idei kollektív szerződés. Főleg a műszaki-gazdasági dolgozók lehetnek veszélyben.

A vasmű Szlovákia legtöbb alkalmazottnak munkát adó magánvállalkozása, egyben a legjelentősebb kelet-szlovákiai cég. Tavaly 10 370 munkása volt, a vasműre kapcsolódik még több alvállalkozás és beszállító, akik további több ezer embernek adnak munkát.

Eladnák, ezért kidobnak, akit lehet

A vasmű eddig hivatalosan nem kommentálta a kiszivárgott információkat, ám már korábban is panaszkodott az olcsó kínai acélra. Ez ugyanis elárasztotta az európai piacot, emiatt több politikus is uniós szintű behozatali vám bevezetését szorgalmazza, ám egy ilyen intézkedés – ha meg is hoznák – leghamarább másfél év múlva léphetne hatályba.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"211436","attributes":{"alt":"","author":"TASR-felvétel","class":"media-image","height":"260","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Az olcsó kínai konkurencia miatt amerikai lapok szerint a U.S. Steel eladná külföldi érdekeltségeit, így a kassait is: a tervezett elbocsátások célja pedig az lehet, hogy ezzel kedvezőbb eladási árat érjenek el. A kevesebb munkás ugyanis alacsonyabb bérköltséget – és nagyobb produktivitást – jelent a potenciális vevő számára.

Sok fejes, kevés melós?

A Korzárnaknak nyilatkozó szakszervezeti vezető hallott mendemondákról, ám hivatalos információja még nincs. A közelgő leépítést jelezheti, hogy a cég vezetése négynapos munkahét bevezetését javasolta, amit a szakszervezetek elutasítottak. „Kettővel több igazgatóhelyettes van a cégben, mint két éve, míg a gyártásban több helyen munkaerőhiány van” – mondta Mikuláš Hintoš, a vasgyár szakszervezeti főnöke. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?