Fiatalok felkelése

pedagógussztrájk

Úgy tűnik, a fiataloknál világszerte betelt a pohár. A jelenség nem új, de az utóbbi hetekben egyre komolyabbak a tüntetések.

Az egész világon a fiatalok tiszta üzenetet küldenek az idősebb generációnak: elegünk van! És hogy miért? Ott van például a már javában tomboló klímakatasztrófa. Ugyan még mindig sokan próbálják hitegetni magukat, hogy nincs még akkora baj, van még időnk tárgyalni arról, hogy akkor végül is mit is kéne csinálni, mikor is kezdjük el tényleg a nagykapacitású zöld energiatermelés kiépítését, milyen rendeleteket hozzunk a környezetvédelemre, de közben ég a bolygó, egyik történelmi „legnagyobb” hurrikán követi a másikat, egyre több az időjárási extrém. Szárazság, áradás, rossz termés, vízhiány – de ti, gyerekek, ne merészeljetek tüntizni meg hisztizni, menjetek az iskolába, tanuljatok, gondoljatok a jövőtökre! Arra a jövőre, ami a szemünk előtt ég el. De ne féljetek, megoldjuk, lesz megint klímakonferencia, ahol a világ ipari mágnásai, milliárdosai, tehetetlen politikusai meghallgatják a kétségbeesett kutatókat, hogy hahó, keljetek már fel, majd bólogatnak, elmondják, mennyire aggódnak ők is, és beröffentik a szénerőműveket, kiterjesztik az olajkitermelést, elmondják, mennyire fontos a gazdasági szempontokat és a milliárdosok érdekeit is bevonni a döntésekbe, hisz ők adják a munkát, majd hazarepülnek a privát repülőikkel, amivel annyi CO2-t bocsátanak ki, mint egy átlagember egy év alatt. De ti gondoljatok a jövőtökre, és menjetek iskolába!

Ja, az iskolába. Ahol lassan nincs, aki tanítson, mert olyan körülmények uralkodnak, ahol a tanárok kiégnek, valamint nincs is nagyon fiatal, aki a tanári pályára menne. Ha pedig azért tüntetnek a tanárok, hogy javuljanak a körülmények, akkor inkább menesztik őket. Nem kell olyan tanár, aki kiáll a jogaiért, aki egy rendes oktatásügyet akar, aki gondolkodik és gondolkodásra nevel. Ez a változó tanterveken is meglátszik. Mintha egyes országok abban versenyeznének, hogy ki áll elő abszurdabb történelmi revízióval, amit történelemórán lehet tanítani, ki tudja jobban kiölni a gyerekek kíváncsiságát és kritikus gondolkozásképességét, ki tudja jobban egydimenziós robottá nevelni a gyerekeket, akik vakon fogják követni az éppen hatalmukat bebetonozó önkényurakat. És ezt a gyerekek is észreveszik. Kiállnak tanáraik mellett. Erre mi a kereszténykonzervatív jobboldal válasza? Menjetek vissza az iskolába, ne tüntizzetek, ne hisztizzetek, ti is csak a balliberális aberrált nyugati propaganda eszközeivé változtatok! Mert a tüntetés egy korrupt rendszer ellen, ami egy működő demokrácia alappillére, az illiberális demokráciában megengedhetetlen.

Félnek az autokraták a gyerekektől, fiataloktól.

És hogy ez milyen extrémekbe mehet, azt Iránban figyelhetjük meg.

Ott már egy pár hete komolyodik a helyzet. A 22 éves Mahsza Amini meggyilkolása következtében tüntetések indultak. A fiatalok, gyerekek, megelégelték az elnyomást, a perspektívahiányt, az öreg, szakállas vallásos extrémisták uralmát. Dühösek. És a nők, lányok vezetik a megmozdulást. Nyilvánosan veszik le hidzsábjaikat, és égetik el, és ez nem csak úgy van, ezért kemény büntetés jár. A rendőrség nem is kíméli őket. Megverik őket. Megölik őket. Az egyik legdurvább példa erre a 16 éves Nika Skarami esete. Nyilvánosan elégette hidzsábját, elénekelt egy dalt, ami a tüntetések himnuszává vált. Rövidre rá letartóztatták, eltűnt. Megerőszakolták, megölték, és családja még el sem temethette ott, ahol szerette volna. A hatóságok hazudtak, baleset volt, azt mondják. Ez persze megerősítette a fiatalokat abban, hogy véget kell vetniük a rezsimnek. Az ajatollah, Irán diktátora véleménye: a hanyatló nyugat buzdítja a tüntetőket. Ismerős érvelés?

USA, EU, Irán, Afganisztán, ahova néz az ember, a fiatalok kezdik megérteni, hogy saját kezükbe kell venniük sorsukat. Már Oroszországban és Kínában is kezdik kapizsgálni. Szurkoljunk nekik, szurkoljunk magunknak, hogy sikerüljön minél kevesebb vérontással egy jobb világot kreálni!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!