Egészség

Vigyázat: itt a kullancsszezon!

Tájainkat kedveli a kullancs, s az utóbbi években már nemcsak a sík területeken, hanem a hegyvidékeken is előfordul. Márciusban ébredezik, teljes erővel áprilisban támad, és októberig vár áldozataira. Legtöbb májusban és júniusban van.
Kovács Ilona

2018. május 8. 16:28

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

Az ember számára azért veszélyes, mert ha fertőzött, akkor  betegségeket terjeszt ez a vérszívó, elsősorban a Lymekórt és az agyhártyagyulladást. A kullancsnak világszerte 650 faja létezik, nálunk legismertebb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Szájszervével kitippeli az áldozatot, mégpedig az emberek és az állatok által kilélegzett szén-dioxid-koncentráció szerint. A hőmérsékletet is tudja érzékelni. 

A veszélyes fűszálak 

A szakemberek már rég megcáfolták azt a tévhitet, hogy a kullancs a fáról esik az emberre. Az igazság az, hogy mindig lentről felfelé mászik. Legjobban  a 600-800 méter tengerszint feletti magasságban lévő tölgyest kedveli, de már 1000, sőt kivételesen 1400 méter tengerszint feletti magasságban is előfordul. Kedveli a füves, gazos területeteket, az erdei utakat, az erdőszéleket, a tisztásokat, ahol  az állatok járnak. Amikor a nőstény teleszívja magát az állat vérével, a fűbe esik, és lerakja petéit.  Csak a nőstény szívja a vért. 

Hol van a legtöbb?

Szerencsére nem minden kullancs vírushordozó. Legtöbb a Vág mentén található, ezért itt fordul elő a legtöbb agyhártyagyulladás. Az elmúlt évtizedben 57–174 eset fordult elő. A másik veszélyes terület Szlovákia dél-nyugati része, továbbá a Kis-Kárpátok, Léva, Nyitra, Érsekújvár és Trencsén környéke. 
 

2018. május 8. 12:24

Felnőttkorban is kialakulhat allergia

Jó tudni...

- A kullancs főleg a dohányos férfiakat és azokat kedveli, akik néha alkoholt fogyasztanak. 
- Nem kedveli a fokhagyma szagát. 
- Mivel nem lát, a kilélegzett levegő vagy az izzadságban lévő bizonyos anyagok szerint keresi áldozatát. 
- A hideg kezű és lábú embereket nem bántja.
- A ruházaton órákig is elvan, s ha az ember nem felel meg neki, leesik róla és más áldozatot keres.
- Legjobban a 20 C-fokos nedves meleget kedveli, száraz melegben befurakodik a földbe vagy elbújik a levelek között. 

Hogyan védekezzünk?

Ha túrázni megyünk, hosszú ujjú világos inget, nadrágot viseljünk, a fedetlen testrészeket rovarirtóval kezeljük. Hazatérés után alaposan nézzük át a testünket, főleg a nyakat, a hónaljat, a köldököt, az ágyékot és a lábat. A hajas részt vagy a fül mögötti részt is megtámadhatja. Ha észrevesszük, hogy kullancs csípett meg bennünket, minél előbb távolítsuk el. Alaposan nézzük át, rázzuk ki a ruhánkat és zuhanyozzunk le. 

Hogyan távolítsuk el?

Csipesszel távolítsuk el úgy, hogy minél közelebb legyen a csipesz a bőrhöz, s lassan, óvatosan mozgatva, csavarás nélkül határozottan húzzuk ki. A helyét azonnal fertőtlenítsük jód tinktúrával, esetleg erős alkohollal. 
Ne kenjük be se olajjal, se kenőccsel. Hiba az is, ha valaki nedves tampon körkörös mozgatásával veszi ki, mert a szájszerve ilyenkor a bőrben marad. 
 

2018. május 8. 08:16

Jóval több a hivatalos adatokban szereplőknél a kórházi fertőzések száma Szlovákiában

Milyen betegséget terjeszt?

A kullancs baktériumokat és vírusokat tartalmazó emlősök, hüllők és madarak vérével fertőződhet meg, s így terjesztheti a Lymekórt és az agyhártyagyulladást.

A Lyme-kór tünetei  

- Kör alakú piros folt a csípés helyén, aminek a közepe fehér 
- Fáradság, fej-, izom-, ízületi fájdalom, láz, néha száraz köhögés, az arcideg megbénulása
- Antibiotikummal kezelik, kezeletlenül hosszú ideig tartó szív-, ízületi és idegrendszeri problémákat okozhat.

Vakcina nincs ellene, védettség nem alakul ki, tehát újra megkaphatja a beteg.

Az agyhártyagyulladás tünetei 

- A betegség két hullámban zajlik, kezdetben vírusfertőzéshez hasonlít fejfájással, hőemelkedéssel, orrfolyással, köhögéssel. 3-5 nap múlva a tünetek elmúlnak, egy hét után kezdődik a második szakasz magas lázzal, fejfájással, tarkómerevedéssel. Súlyos esetben bénulást is okozhat. 

- A kullancs okozta agyhártyagyulladás ellen van szérum, amely 3 évig védi a szervezetet. A kezelőorvostól kell kérni, de a költségeket a beteg fizeti. Az első adagot januárban vagy februárban kell beadni. A második adagot 1-3 hónap múlva, a harmadikat pedig 9-12 hónappal a második után. Az ellenanyag 10-14 nappal a második adag után termelődik. Elsősorban az erdészeti dolgozóknak, a geodétáknak, a geológusoknak és azoknak a sportolóknak ajánlott, akik a természetben sportolnak. 

Önnek ajánljuk

Emeletes vonat, és újabb késések a Pozsony – Dunaszerdahely szakaszon

Frissítve

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Elejtett telefon buktatta le a táskatolvajt

Indul az országos mellrákszűrés

Kevés tejet iszunk

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?