Közélet

Jóval több a hivatalos adatokban szereplőknél a kórházi fertőzések száma Szlovákiában

Pozsony | Sokkal magasabb az országban a kórházi fertőzések aránya, mint ahogy a hivatalos statisztikák mutatják. Ezt eddig is sejtettük, de most már egy hivatalos, ráadásul a kórházak fenntartója által készített felmérés is igazolja.
Lajos P. János

2018. május 8. 08:16

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

Egyre komolyabb problémát okoz világszerte, hogy a kórházba kerülő betegek esetleg többféle fertőzést is összeszednek. A fejlett országokban az úgynevezett nozokomiális fertőzésekről pontos statisztikák is készülnek, amire azért van szükség, hogy küzdhessenek a fertőzések ellen.

Volt is, lesz is

Szlovákiában is jelenteni kellene a kórházaknak a náluk megfertőződött betegek számát, de ezt általában nem teszik meg. „Ennek oka az emberi tényező, sok egészségügyi dolgozó a kórházi fertőzést sokszor azért sem jelenti, mert attól tart, hogy az a kórházi szakmai hibák miatt következett be – állítja Jana Skalová, a Svet zdravia kórházhálózat főepidemiológusa. – Azonban az ilyen fertőzések bizonyos szintig elkerülhetetlenek, a természetes előfordulási arány mintegy 3,5 százalék, ezeket semmiképpen nem lehet befolyásolni.”

Hivatalosan 0,9 százalék

A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint 2017-ben a szlovákiai kórházak mindössze a kórházban kezelt betegek 0,9 százaléka esetében mutatott ki fertőzést. Ezt a rendkívül alacsony arányt azonban cáfolja a Svet zdravia 14 kórházában végzett felmérés, amely során a nemzetközi módszertan alapján gyűjtötték az adatokat. A tanulmány 2016-ban 14 kórház 140 osztályán vizsgálta az adatokat. „Minden osztályon egy napig folyt az adatgyűjtés, több mint kétezer kórházi beteg kórlapját ellenőriztük” – magyarázta Róbert Hill, a Svet zdravia egészségügyi igazgatója. – A tanulmány azt mutatta, hogy a nozokomiális fertőzések tényleges előfordulása 7,35 százalék volt.” Viszont az adott évben ez a 14 kórház is csak 0,56 százalékos előfordulást mutatott ki.

A higiéniai előírások be nem tartására figyelmeztethetnek a betegek is. „Örülünk, hogy épp a kórházak kérik a betegeket arra, hogy szóljanak, ha szerintük nem tartják be a higiéniai előírásokat” – mondta Mária Lévyová, a Betegek Jogvédelmi Szövetségének elnöke.
 

2018. április 19. 19:52

Rohamtempóban váltják egymást az igazgatók a nyitrai kórház élén

Mária Lévyová, a Betegek Jogvédelmi Szövetségének elnöke szerint irreális a kórházi fertőzések számáról készült hivatalos hazai statisztika. Lévyová szerint ez csak azt mutatja, hogy a jelenséggel nem foglalkoznak megfelelően, ami elsősorban a betegeknek árt.

A fertőzésekről készült tanulmány alapján elfogadott intézkedések segítettek az esetek visszaszorításában, továbbá a Svet zdravia felvett 14 epidemiológust, minden kórházba egyet.

Megfékezhető

„A fertőzések 60 százaléka kézmosással megelőzhető. Pontos útmutatót készítettünk, hogy az egészségügyi dolgozóknak mikor elég csak vízzel és szappannal kezet mosniuk, mikor van szükség higiéniai kézfertőtlenítésre, és mikor kell műtéti kézfertőtlenítés” – magyarázta Jana Skalová, a kórházhálózat főepidemiológusa.

A nyolc hónappal később, 2017-ben megismételt felmérés azt mutatta, hogy évközi szinten mintegy 1700-zal, vagyis 1,21 százalékponttal 6,14 százalékra csökkent a fertőzések aránya. A Svet zdravia idén szeretné 5,8 százalék alá csökkenteni a fertőzések arányát, a következő években a cél 5 százalék alá kerülni.

Mi a kórházi fertőzés?

Olyan fertőzés, amely közvetlenül a beteg kórházi kezelésével összefüggésben alakul ki. Gyakran a diagnosztikai vagy a terápiás módszerekkel kapcsolatos, jelentősen komplikálhatja az eredeti betegség lefolyását és meghosszabbítja a kezelés idejét. A legkockázatosabb a súlyos betegek és a kisgyerekek esetében.

Tipikus példa: a beteget lábtöréssel kezelik, és három nap elteltével húgyúti gyulladás alakul ki nála. Ennek leggyakoribb oka az állandó hólyagkatéter nem teljesen előírások szerinti felhelyezése. 

A Svet zdravia társaság és lapunk kiadója a Penta befektetési csoport céghálózatának tagja.

Önnek ajánljuk

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

A kreativitás és a belső vezér is hiányzott a DAC-ból

Válek Iván Nemesócsa régi-új polgármestere

Kočner meg akarta akadályozni a Rusko elleni nyomozást

Részeg sofőr okozott balesetet Pozsony belvárosában

Megugrott az influenzások száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?