Egészség

Kórházi fertőzéssel fizetünk az orvostudomány fejlődéséért

Ha valaki kórházi kezelés alatt kap fertőzést, az nagyon megnehezíti az eredeti betegség kezelését, meghosszabbodik kórházi tartózkodás és természetesen a kiadások is megnőnek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. november 25. 20:00

f

Az Egészségügyi Világszervezet ( W H O ) szerint az európai országok a kórházi, vagy nozokomiális fertőzések körülbelül 7 százalékát jelentik csak a megfelelő hivatalnak, mert úgy érzik, ez rossz hírüket kelti. Szlovákiában ez az arány még alacsonyabb, mindössze 4 százalék.

Mivel a kórházakban sok kórokozó koncentrálódik, még a legmodernebb intézmény sem tudja teljesen kizárni a fertőzést. Bizonyos fokig természetes is, hogy a gyenge immunrendszerű páciens fertőzést kap, de ezt jelenteni kell. „A fertőzések rendszeres figyelemmel kísérése nemcsak az okok feltárását, hanem megfelelő óvintézkedések életbe léptetését is lehetővé teszi“ - figyelmeztetett dr. Mária Štefanovičová, a kórházi fertőzések megelőzése és ellenőrzése központjának vezetője, az egészségügyi minisztérium epidemiológiai főszakértője. A körültekintően kidolgozott higiéniai intézkedések szigorú betartásával ugyanis jelentősen csökkenthető a nozokomiális fertőzések száma, és végeredményben a betegeket meg lehet védeni a szövődményektől.

kórházi fertőzés azzal is magyarázható, hogy a mikroorganizmusok egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben, egyre több az invazív kivizsgálás, a gyenge immunrendszerű és idős ember. Az orvoslás óriási léptékű fejlődéséért a kórházi fertőzés az adó. Rendkívül fontos tudni, hány fertőzés történik egy-egy intézményben, milyen kórokozók váltják ki, s azok hogyan terjednek. Kórházban leggyakrabban húgyúti fertőzést, tüdőgyulladást, keringési fertőzést, műtéti fertőzést, hasmenést lehet kapni. Természetesen a betegnek ilyenkor tovább kell a kórházban maradnia, megfelelő kezelésben kell részesülnie, nemegyszer drága antibiotikumot kell szednie

-egészítette ki a főszakértőt dr. Jaroslava Brňová, a nagyszombati egészségügyi főiskola dékánhelyettese. Ha a megelőzést komolyan vennénk és elég pénzt fordítanánk rá, a kórházi fertőzések 40-60 százalékkal csökkennének. Mindennek az alapja az alapos kézfertőtlenítés. „Alapszabály, hogy az egészségügyi dolgozó alkoholos fertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét mielőtt a beteghez ér, de utána is. Ugyanezt kell tennie bármilyen beavatkozás előtt, továbbá a beteg környezetével és testnedveivel való érintkezés után. Ez az alap“ - emelte ki a szakember. Tény, hogy az alkoholtartalmú fertőtlenítőszer megnöveli az intézmény kiadásait, ám végeredményben csökkenti a kezelési költségeket, mert megakadályozza a fertőzést. „A kéz fertőtlenítése alkoholtartalmú szerrel megfékezi a kórokozók terjedését, aminek következtében csökken az antibiotikum-fogyasztás, a megismételt műtétek száma, a kórházi kezelés hossza, a speciális segédeszközökre fordított kiadás. Ezek nem kis előnyök, s nemcsak a beteg, hanem az egészségügy szempontjából sem“ -tette hozzá Brňová.

kórházak többségének folyosóin már vannak kézfertőtlenítők, ám sokan nyugodtan elmennek mellettük...

Sokat kell még tennünk azért, hogy elmondhassuk: Szlovákia minden kórháza speciális fertőzésmegelőző intézkedéseket léptetett életbe, s azok betartását szigorúan ellenőrzi. Így lehetne valóban a minimumra csökkenteni a kórházi fertőzések számát. A megelőzésért viszont nemcsak a személyzet, hanem az alkalmi beteglátogatók is rengeteget tehetnének. A kórházak többségének folyosóin szerencsére már vannak kézfertőtlenítők, ám sokan nyugodtan elmennek mellettük anélkül, hogy használnák, pedig ezzel nemcsak magát a beteget, hanem magukat is megvédhetnék.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két fürdő van az átláthatósági céglista végén

Európa-liga: nézők előtt búcsúzik a Slovan

Adventi kalendárium: Tiszta lélekkel nyissunk ajtót az ünnepnek

Vágsellye: Bevásárlótáskákba csomagolt életek

Argentínában keres menedéket Morales volt bolíviai elnök

Fico panaszt emelt a büntetőeljárás ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.