Digitális programmal a kórházi fertőzések elkerüléséért

kórház k

Az orvostudomány 21. században elért sikerei ellenére a kórházi, vagyis nozokomiális fertőzések továbbra is súlyos problémát jelentenek – nagyon megterhelik a betegellátó rendszert. Csak az európai országokban évente csaknem 3,5 millió ember kap fertőzést kórházban vagy más egészségügyi intézményben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint tíz beteg közül átlagosan egy belehal a fertőzésbe. A nozokomiális fertőzést azonban nemcsak megfelelő óvintézkedésekkel, hanem modern és hatásos digitális módszerekkel is el lehet kerülni.

Jó lenne, ha tudatosítanánk, hogy a kórház állandóan mozgásban lévő élő szervezet. A betegek a környezetben élő más mikroorganizmusokkal is kapcsolatba kerülnek. Ezek gyakran veszélyesebbek és ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben. A megelőzés és a higiénia a kórházban rendkívül fontos a beteg egészségének megőrzése szempontjából – mondja Michal Adamišin, a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének higiénikusa.

Kihívás a betegellátásnak

A kórházi fertőzések elkerülése az elkövetkező években nagy kihívást jelent az egészségügy számára. A kórokozók terjedésének megfékezése rengeteg előnnyel jár: biztosítja a betegellátás minőségét, a betegek és az egészségügyi dolgozók biztonságát és nem utolsósorban csökkenti a kezelési költségeket.

„A kórházi fertőzések nagy gondot jelentenek, mert gyakran olyan baktériumok okozzák, amelyek egyre ellenállóbbak, s ez nagymértékben hat a betegellátás minőségére. A kórházban szerzett fertőzés tovább bonyolítja a beteg egészségi állapotát és meghosszabbítja a kórházi kezelést” – mondja dr. Katarína Naďová kórházi epidemiológus. Nozokomiális fertőzésről akkor beszélünk, amikor a beteg a kórházi tartózkodás alatt fertőződik meg. Legnagyobb veszélyben ilyen szempontból az idős emberek, az intenzív osztályon kezeltek, az újszülöttek és a kisgyerekek vannak. Az elmúlt évben Szlovákiában az egészségügyi intézmények több mint 19 000 nozokomiális fertőzést jelentettek, ami 2021-hez viszonyítva 17 százalékos növekedést jelent. A Közegészségügyi Hivatal szerint azonban a tényleges fertőzéseknek ez csak egy része.

A „láthatatlan higiénikus”

A leggyakoribb nozokomiális fertőzés a húgyúti fertőzés, a tüdőgyulladás, a vérfertőzés és a műtéti seb gyulladása. A betegellátással összefüggő fertőzések 60-80 százalékát kézzel terjesztik. „A kézhigiénia a fertőzés megelőzésének legegyszerűbb formája, és évente több millió ember életét mentheti meg, ha helyesen végzik” – pontosít az epidemiológus. A kórházi fertőzések terjedését azonban ma már digitális módszerekkel is meg lehet előzni, például a higiénia színvonalának emelésére kidolgozott applikáció és olyan szoftver segítségével, ami korán felismeri a fertőzés terjedését.

Olyan számítógépes rendszerről van szó, amely a kórház információs rendszeréből leolvassa a betegek adatait, amelyeket az orvosok vagy az egészségügyi személyzet táplált a gépbe. Az adatok és információk alapján értékeli a kórházban kialakult helyzetet, és így a higiénikus aktuális adatokkal dolgozik. A gép elemzi, mely betegnél vannak veszélyes kórokozók. Ennek alapján folyamatosan figyeli a helyzetet és figyelmezteti a higiénikust a problémára. Azzal is megkönnyíti a munkát, hogy a személyzetnek nem kell különféle papírokkal dokumentálni a betegeket, elég például egy táblagép vagy számítógép.

„Segítenek abban, hogy gyorsabban tudjunk lépni, ha a betegség járványszerűen terjed, vagyis ha ugyanaz a betegség több páciensnél fordul elő” – mondja Adamišin higiénikus, hozzátéve, hogy épp ennek a digitális megoldásnak köszönhetően a problémáról korábban szerez tudomást, mint az egészségügyi dolgozó, és így reagálni is gyorsabban tud, vagyis azonnal segíteni tud a betegnek. „A digitális módszer akkor is segítséget jelent, ha képtelenség megfelelni a standard higiéniai igényeknek. Például meg tudom állapítani, hogy a kézhigiéniát illetően a személyzet melyik része felelősségteljesebb és mely kevésbé” – teszi hozzá.

A digitális módszert elsősorban azzal a céllal dolgozták ki, hogy eredményesebben tudják elkerülni a fertőzéseket az egészségügyi intézményekben, ugyanakkor megkönnyíti a személyzet munkáját. „A program képes feltérképezni az egyes osztályokon a fertőzések előfordulását és a helyzet alakulását. Tartalmazhat online eszközöket a kézhigiénia ellenőrzésére, az adatok elemzésére, valamint az információk cseréjére az egyes kórházak között. Azt bizonyítja, hogy a haladó technológiák alkalmazásával naponta lehet valamelyest javítani a betegellátást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?