Régió
- TASR-felvétel

Rohamtempóban váltják egymást az igazgatók a nyitrai kórház élén

Vrabec Mária

2018. április 19. 19:52

Nyitra | Egy év alatt már harmadszor volt igazgatóváltás a helyi kórház élén, a hét elejétől a közgazdász végzettségű Jarmila Mikušová vezeti az intézményt. Az egészségügyben még nem dolgozott, a pozsonyi repülőtér igazgatótanácsában képviselte az államot.

Mikušová az ugyancsak közgazdász végzettségű Ľubomír Dorociakot váltja az igazgatói poszton. Dorociak nem egész egy hónap után távozott – az egészségügyi minisztérium közlése szerint – saját kérésére. „Elment a minisztériumba és azzal jött vissza, hogy már nem ő az igazgató. Senki sem sejti az okát, csak attól tartottunk, visszaküldik nekünk Valockýt” – mondta lapunknak a kórház egyik orvosa.

Valocký, a spórolós

Jozef Valocký, aki egyben a Smer parlamenti képviselője, nyolc évig volt a nyitrai kórház igazgatója. Kiváló gazdasági eredményeket ért el, az orvosok és a nővérek szerint azon az áron, hogy rajtuk és a betegeken spórolt. Igazgatósága idején a kórház több műhibapert is elvesztett, és több százezer eurós kártérítéseket volt kénytelen kifizetni. Nevéhez fűződik a gyermekgyógyászati klinikán történt adathamisítás takargatása is – egy félrekezelt csecsemő kartotékjában fehér festékkel lefestetették az adatokat, és Valocký azt az orvosnőt váltotta le, aki figyelmeztetett erre. Zuzana Pechočiaková később Fehér Holló díjat kapott bátor kiállásáért, ma ő vezeti a klinikát.

Jozef Valocký vezetési stílusára hivatkozva több orvos is távozott a kórházból, és az aneszteziológusok hiánya miatt már sorozatosan kellett műtéteket elhalasztani. Az igazgatót 2016 novemberében leváltotta az egészségügyi miniszter. A szakma nagy meglepetésére azonban még feljebb került a ranglétrán, a pozsonyi onkológiai intézet élére.
 

2018. március 24. 15:11

Halálos orvosi műhibák sorozata Nyitrán

Botrányok ideje

A nyitrai kórházat 2016 decemberétől Kamil Koleják idegsebész vezette, aki maradt az idegsebészeti klinika főorvosa és megnyerte a posztra kiírt pályázatot is. Orvosi és gazdasági igazgatót nevezett ki maga mellé, több változást vezetett be a kórházban, az alkalmazottak elégedettek voltak vele. A sorozatos műhibáknak azonban nem tudott gátat szabni, a baleseti sebészet egyik orvosát tavaly kenőpénz átvevésénél leplezték le, ugyanazon osztály főorvosa ellen azért folyik vizsgálat, mert fiktív rögzítőkötéseket írtak elő és számoltak el az osztályán, amelyeket a betegek soha nem kaptak meg. Tavaly egy hároméves kislány ujját kellett amputálni a rosszul bevezetett kanül miatt, egy hároméves cukorbeteg kisfiú azért halt meg, mert a gyermekgyógyászat intenzív osztályán nem volt működő újraélesztő készülék, egy harmincéves, jóindulatú füldaganattal műtött férfi pedig a kórházban kapott fertőzésbe halt bele. A felsorolt esetekben az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal is elmarasztalta a kórházat, valamennyi ügyben rendőrségi vizsgálat folyik, a cukorbeteg kisfiú halála miatt pedig az osztályon dolgozó nővérek ellen már vádat is emeltek.
 

2018. március 29. 18:02

Felmentették a tavaly elhunyt kisfiú halála miatt vádolt nyitrai orvosokat

Politikai háttér nélkül

Kamil Kolejákot váratlanul március közepén váltotta le az egészségügyi miniszteri posztról távozóban lévő Tomáš Drucker. A tárca nem indokolta meg a döntést, Zuzana Eliášová szóvivő csak annyit közölt, hogy folyamatosan értékelték a kórház eredményeit. Értesüléseink szerint Koleják irányítása alatt a gazdasági eredmények is romlottak – egyrészt mert nem spórolt úgy, mint Valocký, másrészt mert a kórház februárban 45 ezer eurós kártérítést volt kénytelen kifizetni egy rossz diagnózis miatt. Igaz, az eset még 2009-ben történt, de a pert Koleják vezetése alatt vesztette el az intézmény, és az igazgatónak, elődjével ellentétben, semmiféle politikai háttere nem volt. A leváltást követően Kamil Koleják visszatért az idegsebészeti klinika élére, az igazgatói székben pedig Ľubomír Dorociak váltotta, aki soha nem dolgozott még az egészségügyben, de tavaly megpályázta a pöstyéni Reumatikus Betegségek Intézetének gazdasági igazgatói posztját – sikertelenül. A krízismenedzser Doro-ciak egy hónapig bírta a nyitrai kórház élén és magyarázat nélkül távozott.

Jönnek-mennek

Mivel közben Valocký is lemondott az onkológiai intézet igazgatói posztjáról, mert onnan is tömegével távoztak az orvosok, Nyitrán már attól tartottak, újra visszakerül hozzájuk. Ezt a lehetőséget az új egészségügyi miniszter kizárta és ismét egy gazdasági menedzsert bízott meg az intézmény vezetésével. Jarmila Mikušová a posztra kiírt pályázat győztesének kinevezéséig, de legfeljebb hat hónapig kapott megbízatást. Terveiről egyelőre semmit nem árult el, csak annyit mondott, hogy tájékozódnia kell. A kórház vezetésében más változás a minisztérium közlése szerint nem várható, a gazdasági igazgató Peter Urbán marad, az orvosigazgató pedig Marián Bakoš.

Önnek ajánljuk