Ugyanolyan függőséget okoz a cukor, mint az alkohol vagy a kokain

cukor

Beszélhetünk a cukorfüggésről úgy, mint a drogfüggőségről? Serge Ahmed, a Francia Állami Tudományos Kutatóintézet munkatársa határozottan állítja, hogy igen.

Tudni kell, hogy kétfajta függőség van: az egyik valamilyen anyagtól való függőség, a másik pedig anyag nélküli függőség, mint amilyen például a videojátékvagy bevásárlási függőség. Mindkét esetben arról van szó, hogy az ember nem tud uralkodni magán – írja a Le Figaro francia napilap.
A függőséget számos diagnosztikai kritérium alapján határozzák meg. Például ellenállhatatlan vágyat érzünk valamilyen anyag fogyasztása iránt, vagy valamiből többet fogyasztunk, mint kellene. Az alkohol esetében például azt mondja az ember, hogy csak egy-két pohárral fogyaszt, ám végül egy-két palack lesz belőle. Ugyanez vonatkozik a cukorra is. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban felmérést végeztek arról, hogy milyen gyakori a cukorfüggőség. Kiderült, hogy az emberek 5-10 százaléka cukorfüggő.

Miben különbözik a cukorfüggőség más függőségektől? A diagnosztikai kritériumokban. Minél több kritériumnak felel meg az ember, függősége annál erősebb. A függőség gyenge, ha két-három kritériumnak felel meg, enyhe, ha 4-5-nek. Erős a függőség, ha hat vagy annál több kritérium figyelhető meg. Ami a cukrot illeti, hasonlóan mint az alkohol vagy a dohány esetében, az emberek többsége enyhe függőségben szenved.
Fontos tényező az absztinencia: ha az ember nem fogyaszt cukrot, ezt nem lehet ahhoz hasonlítani, mint amikor abbahagyja az alkoholfogyasztást, de az egyes embereknél ez különböző lehet – mondta Serge Ahmed. Több tanulmány is igazolta, hogy a cukor 
ugyanolyan függőséget okozhat, mint az alkohol, a kokain, a heroin, a metamfetamin stb. „Ma már tudjuk, hogy a cukor krónikus és hosszú ideig tartó fogyasztása – hasonlóan, mint a kábítószerek – az agy tartós biológiai elváltozásaihoz vezet” – figyelmeztetett a kutató.

Érdekes

Jutalom, vigasz

Látszólag csak egy ártalmatlan, édeskés anyag. Ám meglepően sokan vannak, akik akár egy tábla csokoládét is elfogyasztanak naponta, és ami még inkább figyelmeztető jel: jutalmazásra, vigasztalásra használják az édességet. Nos, a cukor ugyanazokat a kémiai változásokat indítja be az agyban, mint a kábítószer, ha nem vigyázunk vele, és fogékonyak vagyunk a függőségre: „Nagy mennyiségű cukros víz bevitele viselkedésváltozást és akár neurokémiai módosulásokat is okozhat, amelyek hasonlítanak azokhoz a változásokhoz, amikor valaki kábítószert fogyaszt. A kísérleti állatok elvonási tüneteket mutatnak ilyenkor, sőt, olyan hosszú távú hatásokat, mint a sóvárgás – írja kísérleteiről Bat Hoebel pszichológus (Princeton Egyetem). Kutatása során a patkányoktól megvonták az ételt, majd nagy mennyiségű cukrot kaptak. Ez minden alkalommal dopamin rohamszerű kibocsátását okozta az agy jutalmazó központjában. (medipress)

Ezt a tényt nem egész tíz évvel ezelőtt tudatosítottuk. Kiderült, hogy az elhízottsági járvány az étkezés radikális megváltozásának, a cukorban gazdag iparilag feldolgozott termékek túlzott fogyasztásának következménye, beleértve az édesített üdítőitalokat is. A sok cukrot fogyasztók egy része nem tud uralkodni magán.
A természetben, ahol az ember kifejlődött, csak olyan gyümölcs volt, amiben kevés volt a cukor. Az ipar viszont képes magas cukortartalmú termékeket előállítani, de szervezetünk ezekhez a nagy adagokhoz nincs hozzászokva, nem képes optimális mértékben lebontani az élelmiszeripar által kínált, folyékony cukrot. A természetben nincs „zsíros és édes”. „Ez a páros, vagyis a cukor és a zsír aktiválja agyunk jutalmazó központját” – hangsúlyozta Serge Ahmed.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?