Tízből két esetben a magas vérnyomás miatt hívjuk a mentőt

vérnyomás

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, valamint a halál bekövetkezésének egyik fontos kockázati tényezője. A magas vérnyomásban szenvedők fele nem éri el az ajánlott értékeket, 10-20 százalékuknak annyira súlyos az állapota, hogy nem reagál a gyógyszeres kezelésre.

A standard eljárásokon kívül a magas vérnyomás kezelésének van egy másik, kevésbé ismert módszere is, ez a renális szimpatikus denerváció (RDN). A veseidegek deaktiválását célzó katéteres módszerről van szó, ami segíthet a nehezen kezelhető magas vérnyomásban szenvedő betegeknek. Lényege a veseér falában futó idegek megszakítása. Ezzel a módszerrel néhány hónap alatt a betegek többségénél hosszú távon 30 százalékkal csökken a vérnyomás.

A renális denerváció minimálisan invazív beavatkozás. Célja az agy és a vese között haladó szimpatikus idegek túlzott aktivitásának szabályozása. Ez a két szerv fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályo zásában. A beavatkozás azok nál jöhet szóba, akik annak ellenére, hogy három vagy többféle gyógyszert szednek a vérnyomás csökkentésére, mégis magasak az értékeik. Ezt a beavatkozást annál lehet elvégezni, akinek jól működik a veséje, a vese erei eléggé szélesek, a múltban nem végeztek katéteres kezelést vagy más műtétet.

30 százalékkal csökken

Maga a beavatkozás körülbelül egy óráig tart, s a beteg ébren van. „A betegnek a combartériáján keresztül speciális katétert vezetnek be egészen a vesében haladó idegekig. A katéter végén lévő elektródák rádióhullámokat bocsátanak ki, amelyekkel a műtétet végző orvos fokozatosan megszakítja a veseerek falában haladó idegeket. Néhány hónap alatt 30 százalékkal lehet így csökkenteni a vérnyomást” – mondja dr. Juraj Maďarič kardiológus, osztályvezető főorvos. A veseidegek deaktiválását célzó katéteres módszer segíthet a nehezen kezelhető magas vérnyomásban szenvedő betegeknek. Összefüggés áll fenn ugyanis a (veséket ellátó) szimpatikus idegrendszer túlműködése és a magas vérnyomás, valamint a krónikus vesebetegség és a szívelégtelenség kialakulása között.

Vizsgálatok bizonyítják

Néhány évvel ezelőtt egy kutatásban 45 rezisztens magas vérnyomásban szenvedő beteg vett részt, ami a definíció szerint azt jelenti, hogy 160 Hg/mm szisztolés vérnyomásuk volt, mialatt három vagy több vérnyomás elleni gyógyszert szednek. Némelyik beteg úgynevezett „perkután rádiófrekvenciás katéter kezelésnek” vetette alá magát, ami után egy évig figyelték őket. A kezelés során katétert helyeznek az artériába (a hasban/combban), elvezetik a veseartériához, majd továbbhaladva a veseidegekig juttatják. Ezután rádiófrekvenciás energiával deaktiválják az idegeket. Az eredményeket az Amerikai Kardiológiai Kollégium orlandói ülésén tették közzé. A szakértők a tanulmányt kísérő kommentárban azt írták, hogy ha a további vizsgálatok is bizonyítják e kezelés hatékonyságát, a módszert a valóban rezisztens magas vérnyomásban szenvedő betegek számára kell elkülöníteni, és csak azt követően, hogy a gyógyszeres kezelés nem vált be vagy a beteg nem tolerálta. A vese szimpatikus idegszálai jelentős mértékben részt vesznek a vérnyomás szabályozásában. „Ha a rezisztens betegnek megszakítjuk a vese szimpatikus idegét, csökken a vérnyomás és a beteges elváltozások kialakulása az érfalban, a szívizomban, az agyban és a vesében” – mondja dr. Juraj Maďarič. Ám nem minden magas vérnyomásos betegnél ez a mechanizmus a fő tényező.

A szűrővizsgálat nélkülözhetetlen

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség – a fejlett országokban a felnőtt lakosság 35 százalékát érinti. Emiatt a diagnózis miatt hívják a mentőket az esetek 12-20 százalékában. A szűrővizsgálatokkal a betegek 40-50 százalékát sikerül felfedni, vagyis a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, vagy más visszafordítható betegségek 40-50 százalékát. Ennek ellenére a felnőtt lakosságnak mindössze 32-39 százaléka vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon. „A megelőzés az egészségmegőrzés egyértelműen leghatásosabb és legolcsóbb módja. Az egészségbiztosítónak a szűrővizsgálat egy 50 éves beteg számára legfeljebb 50 eurójába kerül, miközben a magas vérnyomás kezelése, infarktus, műtét, kórházi kezelés utáni állapot kezelése, ami hosszú távú munkakép telenséget is jelenthet, több ezer eurót tesznek ki” – egészíti ki Dr. Lucia Vitárius, az egyik egészségbiztosító munkatársa. Hozzáteszi, hogy a „magas vérnyomás olyan betegség, amivel az ember teljes értékű életet élhet, de csak akkor, ha időben felfedezik és a beteg betartja az orvos által ajánlott szabályokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?