Szlovákia nem veszi komolyan az influenzát

vakcina k

A déli földtekén ebben az évben az influenza elleni védőoltás körülbelül 52 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés kockázatát. Mint ismeretes, a déli féltekén az influenzajárvány márciustól szeptemberig tart. Az említett adatok azután születtek, hogy öt országban megvizsgálták azoknak a betegeknek az adatait, akik heveny légzőszervi betegség miatt kerültek kórházba.

A járványt okozó influenzavírusok genetikailag hasonlóak voltak, mint azok, amelyek a 2023– 2024-es szezonban az északi féltekén a vakcinában vannak. A Föld két féltekéjén nem egy időben van az influenzajárvány. Épp a végén járó ausztrál szezon előrejelzi, hogy mi várható a mi földrajzi szélességünkön. Az epidemiológusok figyelemmel kísérik a vírusokat, a szezon alakulását, a legnagyobb veszélyben lévő korosztályokat és azt, hogyan hat az emberekre a védőoltás. Ebben az évben Ausztráliában korábban és nagy erővel kezdődött az influenzaszezon. Több súlyos esetet regisztráltak, főleg a gyerekek között. Az influenzával kórházba kerültek 72 százaléka 16 évnél fiatalabb, 17 százaléka 16–64 éves, 11 százalék pedig 65 évnél idősebb volt. Az influenza egyáltalán nem egyszerű betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 3–5 millió súlyos betegség az influenzával függ össze, és 650 ezer ember halálát okozta. Súlyos lefolyású lehet, szövődményeket – tüdőgyulladást, a légzés leállása, gyulladásos szívbetegség – okozhat, ami akár halállal is végződhet. A vírusos fertőzés következtében romlik a krónikus beteg állapota vagy akut légzési nehézség alakulhat ki.

Nem figyelünk a megelőzésre

Megdöbbentő, hogy az elmúlt évben milyen kevesen oltatták be magukat influenza ellen: a népességnek mindössze 4,8 százaléka. „Aggaszt bennünket, hogy az 59 évnél idősebb emberek körében csökkent a beoltottak száma. Tavaly az átoltottság 5,6 százalék volt, a korábbi szezonhoz viszonyítva 7,3 százalékkal, vagyis 98 015 személlyel csökkent a szeniorok körében, pedig ők a legveszélyeztetettebbek” – mondja dr. Zuzana Krištúfková profeszszor asszony, a Szlovákiai Epidemiológiai és Vakcinológiai Társaság elnöke. „Összehasonlításképpen mondom: a 2022–2023-as szezonban Ausztráliában az átoltottság 66, Svédországban 70, Angliában 80,9 százalék volt.” Bár az influenzát gyakran összetévesztik az egyszerű megfázással, tudni kell, hogy veszélyes és potenciálisan halálos kimenetelű betegségről van szó. A szeniorok és a gyenge immunrendszerű krónikus betegek tekintetében könnyen halálos is lehet.

A cukorbetegek védelme

A krónikus betegek legnagyobb csoportját a cukorbetegek alkotják, akik számára az influenza rendkívül nagy veszélyt jelent. Ha a cukorbetegnek megemelkedik a vércukorszintje, ez gyengíti az immunrendszerét, így fogékonyabbá válik a fertőzésekre, beleértve az influenzát is. „A cukorbetegség megnöveli annak az esélyét, hogy az ember megfertőződik. Rontja a betegség lefolyását, megnöveli a szövődmények kialakulásának esélyét és akár halált is okozhat. Az influenza megnehezíti a vércukorszint ellenőrzését, megszaporítja az életveszélyes szövődmények számát, az infarktus és az agyi-érkatasztrófa esélyét. A cukorbetegek az influenzajárvány idején gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre és több a halálesetek száma is. Elég tudományos ismerettel rendelkezünk, ami azt bizonyítja, hogy az influenza ellen nem védett cukorbetegek nemcsak a kórházi kezelések számát, hanem az életveszélyes szövődmények kialakulásának esélyét is növelik” – mondja dr. Emil Martinka diabetológus, majd hozzáteszi: jó lenne, ha az influenza elleni védőoltás a cukorbeteg kezelésének elválaszthatatlan része lenne. A vakcinát az általános orvoson kívül szakorvos is előírhatja, például a diabetológus, a tüdőorvos, az allergológus-immunológus, a nőgyógyász vagy a kardiológus. A vakcina mindenkinek teljesen ingyenes.

Kissé lemaradtunk

A legfrissebb szlovákiai adatok szerint sem a cukorbetegek, sem a krónikus betegek nem védekeznek kellőképpen az influenza ellen, így súlyos szövődmények alakulhatnak ki. „A krónikus betegek legnagyobb csoportját a cukorbetegek alkotják. Egy felmérés szerint, amelyben 245 000 cukorbeteg adatait vizsgálták meg, mindössze 14 százalék kérte a védőoltást. A 87 000 daganatos beteg 11,6 százaléka kérte a vakcinát” – mondja Petra Ištokovičová elemző. „A mi elemzésünk szolgáltat elsőként adatokat a szlovákiai krónikus betegek átoltottságáról. Bár az influenza súlyosan megnehezíti az alapbetegség lefolyását, nagyon kevés beteg oltatja be magát. Nagyon messze vagyunk attól, amit az Európai Unió ajánl, vagyis 75 százaléktól. Összehasonlításképpen: az USA-ban és Nagy-Britanniában a cukorbetegek átoltottsága átlagosan 65 százalék körül mozog. „Szlovákiában orvoshiány van, a betegellátás egyre elérhetetlenebb. Az egyik megoldás az, hogy megelőzzük a betegségeket, például védőoltással. Nemcsak el tudjuk kerülni az influenzát, hanem csökkenthetjük a szövődmények kialakulásának kockázatát, és orvoshoz is kevesebbet kellene járnunk. A megelőzés sokkal több életet tud megmenteni, mint a kezelés” – mondja a professzor asszony. A 40 év feletti betegek adatai szerint három nappal az influenza laboratóriumi igazolása után tízszer több az infarktus és nyolcszor nagyobb az agyi-érkatasztrófa okozta halál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?