Egészség

Szemünket is készítsük fel az üdülésre!

Eltört keret, elveszett lencse, problémák az úszással, fáradt szem a hosszú utazáskor, fertőzések, nem várt balesetek, szaruhártya-károsodás.... Sok ember megfeledkezik arról, hogy a szemnek is megfelelő figyelmet szenteljen. Tekintsük át – a doktorka.cz egészségügyi portál alapján –, hogyan kerülhetjük el nyáron a szempanaszokat.
Kovács Ilona

2018. július 11. 10:30

- Shutterstock-felvétel

Magány a világ vé­gén, túra a dél-amerikai erdők­ben, kirándulás Olaszországba, jachtozás Horvátországba, Iz­landra, semmittevés és kikapcso­lódás a nyaralóban... Mindenki­nek mást jelent a nyár. Hogy él­vezni tudjuk az üdülést mindent látnunk kell, fontos, hogy sze­münk tökéletes legyen. 


A dioptriás szemüveg okozta balesetek 
A nyárra jellemző, hogy minden idegesítő, ami a testünkön van, de nem tartozik oda. Többet moz­gunk, sportolunk, nagyobb sza­badságra vágyunk, és nemcsak a sportolásban. A dioptriás szem­üveg vagy a kontaktlencse nem korlátoz a mozgásban, de a látás­ban igen. Sokan panaszkodnak, hogy szemüveggel nehezebb a sport. Amikor többet mozgunk, megizzadunk. A modern dioptriás szemüvegek már nem törnek össze, nem is nehezek, nem képződnek veszélyes szilánkok. A baleset veszé­lyét azonban ne becsüljük le! A leg­modernebb keret is bármikor szét­törhet és sérülést okozhat. A szak­ember azt ajánlja, hogy ha szem­üveggel utazik szabadságra, készíttessen még egy szemüveget. Előfordulhat, hogy a kézitáskával együtt ellopják, vagy hogy a hullá­mokban veszik nyoma, vagy össze­törve a fürdőtáska aljában köt ki. A szabadság ilyenkor nyomázássá válik az optikai bolt után, és vége­láthatatlan várakozássá az új szem­üvegre. Aki három vagy annál na­gyobb dioptriás szemüveget visel, gyakorlatilag nem lát, a szabadság viszont szemüveg nélkül kínlódássá válik. 


Kontaktlencse: vigyázat a fertőzésre 
Úszás előtt mindenképpen vegye ki a kontaktlencsét, mert veszélyes fertőzést kaphat. Nyáron a szemse­bészek szerint valamivel jobb a len­cse. Azonban szigorúan be kell tar­tani a higiéniai szabályokat, hogy a szabadság ne váljon fertőzéssoro­zattá. Ne viselje hosszabb ideig, mint amennyi ideig ajánlott, váltsa fel szemüveggel, hogy a szem meg­pihenjen, és a szaruhártya oxigén­nel töltődhessen fel. 


Különösen akkor legyünk óvato­sak, ha víz mellett nyaralunk. Alap­szabály: soha ne menjünk kontakt­lencsével a vízbe. Főleg az állóvíz­ben való úszást kerülje például ha­lastóban, tóban. Itt a legnagyobb a fertőzés veszélye. A vízben baktéri­umok, vírusok, penészgombák le­hetnek. A mikroorganizmusok a lencsének köszönhetően jobban megtapadnak a szemen, és súlyos fertőzést okozhatnak, ami fájda­lommal, fényérzékenységgel, kivö­rösödéssel, könnyezéssel és feké­lyekkel jár. Szélsőséges esetben vak­sághoz is vezethet. 


Szemműtét néhány nappal a szabadság előtt? 
Lézeres szemműtét igen. Akár au­tóval vagy repülővel utazik, jó, ha rendben van a szeme. Hosszú veze­téskor látásromlás állhat elő, ami gyakran közúti balesetet okoz. A repülőben pedig a száraz levegő okozhat gondot. A kiszáradt szem­lencse valóban nem kellemes. Már rég nem igaz, hogy nyáron nem ajánlott a lézeres szemműtét. A lé­nyeg az, hogy a legmegfelelőbb módszert válasszuk. 


Szemellenőrzés 
A szemészek figyelmeztetnek: a für­dőruha-vásárlás mellett ne feledkez­zünk meg a szemorvosi ellenőrzésről se. Az embernek akár 50 százalékkal is rosszabb lehet a látása, miközben azt gondolja, hogy jól lát. A szembe­tegségek többségének kezdeti stádi­umban nincs tünete. A látásromlás lassan és észrevétlenül következik be. Az ember hozzászokik a helyzethez, és már későn veszi észre, hogy rosszul lát. Pedig elég, ha egy dioptriával romlik a szeme, s ha ehhez még lassú reakcióidő társul, máris megvan a baj. Ha valaki úgy ül a volán mögé, hogy rosszul lát, az olyan, mintha al­kohol vagy drog hatása alatt lenne. Egy brit felmérés szerint a rosszul látó sofőrök 62 százaléka kisodródik ab­ból a sávból, amelyben halad. A lá­táshiba és a gyorshajtás együtt való­ban nagy baleseti kockázatot jelent. 


Tartson szünetet 
Hosszú úton a monoton vezetés hatására csökken a figyelem. A szem gyorsabban elfárad, az össz­pontosítás csökken. Ezért egy-két óránként tartson szünetet. Nyúj­tózkodjon, járkáljon, igyon kávét. A friss levegő jót tesz a fáradt szem­nek is. Ha gondot jelent a periféri­kus látás, távolítsa el a feliratokat az első üvegről és a különféle tár­gyakat a hátsó üvegről. Mindez korlátozza a periférikus látást. 


Sem a kék, sem a túl sötét üveg nem jó 
Kiderült, hogy az üveg színe megváltoztatja a távolság érzéke­lését. A nagyon sötét és színes üveg nem alkalmas a vezetéshez. Rontja a kontrasztok felismerését és a látást. Legjobb a barna szín, a legrosszabb a kék, mert 30 szá­zalékkal rontja a piros és a zöld szín felismerését. 


A hegyekben és a tengernél 
Napszemüveget napfényes idõ­ben mindig kell viselni, különö­sen a hegyekben és a tengernél, ahol a nap a legagresszívabb. Vannak olyan esetek, amikor az erõs napfény hatására átmeneti­leg elveszíti a látását az ember. Nem könnyû jó napszemüveget választani, inkább kérjük ki szak­ember véleményét.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?